Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Strålande sol gav kalasstart

Inför ett par tusen personer på soldränkta Götaplatsen invigde kommunalrådet Anneli Hulthén årets kulturkalas på tisdagen.

En sommarblond Hulthén noterade att årets sommar erbjudit göteborgare och alla tillresta ett brett utbud av nöjesaktiviteter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har haft MTV-galan, Madonna, Bruce Springsteen, Barcelona-Manchester United och Way out West. Men kalaset som började i juni fortsätter hela sommaren, sade hon och tillade:

- Ett så långt kalas kräver hållbarhet och ett ekologiskt tänkande.

Sedan förklarade Anneli Hulthén 2012 år Göteborgskulturkalas öppnat och med en fanfar komponerad av Wilhelm Stenhammar och exekverad av Göteborgsoperans orkester kunde alla närvarande konstatera att nu är kulturkalaset igång.

Under kvällen växte publikhavet på Götaplatsen, det blev fullt på Stadsteaterns balkong och uteservering, det blev fullt på Konserthusets balkong och uteservering. Poseidon blev helt omringad och folk trängdes ner vid Stadsbiblioteket.

Göteborgsoperans orkester, kör, dirigent och solister bjöd på underhållning i form av musik av Rossini, Dvorak, Puccini, Andersson och Ulvaeus, som smakprov på repertoaren under den kommande säsongen.

Mest och längst applåder fick orkestern och solisten Philip Jalmelid som framförde "I mitt hjärtas land" mer känd som Anthem ur Chess.

Polisen sammanfattar

Och trots den varma sensommarkvällen med mycket folk på stan hela tisdagskvällen så blev den enligt polisen inte speciellt stökig.

Pressinformatören Tomas Fuxborg sammanfattar på onsdagsmorgonen för gp.se:

- Fem personer omhändertogs för fylleri, en för störande av allmän ordning, tre personer avvisades från någon plats, vi genomförde sex direktförverkanden av alkolhol, alltså att vi beslagtar och häller ut alkolholen på platsen, två personer avlägsnades, vilket betyder att vi med buss kör iväg dem några kilometer från platsen....

- Nu kan jag inte se om alla dessa ärenden hade med kulturkalaset att göra men, ja, det var nog en ganska normal sommarkväll vad gäller ordningen på stan, säger Tomas Fuxberg på polisens ledningscentral.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.