Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storstrejk i Grekland

Grekland stannade i ytterligare en generalstrejk, i protest mot regeringens åtstramningspolitik.

Strejken på onsdagsmorgonen utlystes av fackförbunden GSEE och Adedy och innebär bland att all flygtrafik kommer att ligga nere i fyra timmar, mellan klockan 12 och 16, lokal tid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Senare på dagen väntar även demonstrationer.

Rykte om 60 miljarder euro i nya grek-lån

I grekisk press rapporterades det på onsdagen om att Grekland står nära en uppgörelse om ytterligare stöd från EU och IMF på 50–60 miljarder euro ovanpå det stödpaket på 110 miljarder euro som sjösattes för i dagarna ett år sedan.

Tilläggslånen ska täcka upp för de hål i den grekiska finansieringsplanen som väntas uppstå 2012–2013.

Ryktena om ett tilläggspaket kommer samtidigt som en delegation från EU och IMF anländer till Aten för att granska hur Grekland lever upp till åtaganden och hur utsikterna för statsfinanserna ser ut framöver.

Uppgifterna dämpade räntetrycket mot Grekland på onsdagen. Räntan på en tioårig grekisk statsobligation, som i tisdags var uppe på 16,4 procent, låg på onsdagen på 15,7 procent. Räntan på tyska statspapper med samma löptid låg samtidigt på 3,15 procent.

Den stora ränteskillnaden är den riskpremie marknaden tar ut då man tvivlar på Greklands betalningsförmåga.

Tusentals på marsch

Tusentals demonstranter marscherade i Aten och andra grekiska städer på onsdagen.

– Vi strejkar för att visa vår ilska och vårt motstånd till den politik som införs och nya åtgärder som drabbar arbetarna i stället för dem med pengar, sade Stathis Anestis från fackförbundet GSEE, enligt AFP.

Det ekonomiska läget är fortsatt ansträngt, trots de hårda åtstramningar som premiärminister Giorgos Papandreou och hans socialdemokratiska regering gav order om i fjol.

– Ett år senare befinner vi oss i en ännu värre situation. Arbetslösheten har vuxit skyhögt, lönerna är på sin lägstanivå och det finns inget genombrott i sikte, talade Anestis till demonstranterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.