Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storstrejk i Frankrike - igen

Franska fackförbund utlöste på tisdagen ännu en storstrejk mot den höjning av lägsta pensionsåldern från 60 till 62 år som redan klubbats av parlamentets båda kammare. Strejken är den fjärde på en månad. Transportarbetare, lärare och andra lade ner arbetet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Myndigheterna varnade för svåra störningar i tåg- och flygtrafiken. Var tredje flyg till och från Parisflygplatsen Charlies de Gaulle var inställt och bara ett av tre TGV-snabbtåg var i trafik.

Bernard Thibault, ledare för Frankrikes största fackliga sammanslutning CGT, sade att dagens strejk var den hittills största mot regeringens pensionsplan. Och inrikesdepartementet i Paris sade att "omkring 500 000" människor tidigt på eftermiddagen hade anslutit sig till de många demonstrationerna.

Premiärminister Francois Fillon uteslöt samtidigt fler eftergifter i pensionsfrågan.

-Vi har nått gränsen för vad som är möjligt, sade han enligt uppgift i samtal med parlamentsledamöter.

Pensionsförslaget är ett nyckelinslag i president Nicolas Sarkozys reformpaket inför det presidentval 2012 där han säges vilja få förnyat förtroende. Sarkozy hävdar att pensionsändringarna är nödvändiga för att pressa ner underskottet i Frankrikes finanser.