Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storslagen ljusfest

Tusentals göteborgare var med på Drottningtorget när det nya posthotellet invigdes med ljusshow, fyrverkerier och artister.

Klockan halv sju på torsdagskvällen förvandlades tegelfasaden på det nygamla posthuset till en gigantisk projektionsduk och bakgrund till den spektakulära invigningen av Göteborgs nya storhotell, Clarion Hotel Post.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En historisk svensknorsk odyssé, på temat post och hotell, spelades upp. Till slut löstes knuten på ett rött sidenband upp, som ett inslaget paket på julafton.


"Glenn Stordalen"
Efter det sprakande fyrverkeriet gick fokus över till scenen där ägaren och miljardären, norrmannen Petter Stordalen, framträdde, festklädd och med en röst som förde tanken till den legendariske norske fotbollskommentatorn Lillelien:

- Göteborg är det käraste jag har, den viktigaste staden! vrålade han med bruten röst och gav sig själv ett nytt go gubbe-förnamn:

- Glenn Stordalen!

Hur många tusen människor som samlades här på Drottningstorget, är svårt att säga. Men det var oerhört trångt om ståutrymmet och ett avsevärt antal hörde nog mer än de såg.

- Det var det värsta, sa en äldre dam som tillsammans med en väninna kryssade sig fram utan lots i människohavet mellan Pressbyråkiosken och Eggers, en av Stordalens många hotellkonkurrenter kring torget.

- Här är så mycket folk, sa en pappa med dottern högt uppe på axlarna när han försökte hålla balansen.

Uppe på Radissons dyrare balkonger följde gäster och - möjligen anställda - festen från bästa utsiktsplats, nära men ändå på behörigt avstånd bortom kanal och broar.


Mingel och champagne
Samtidigt fylldes posthotellets påkostade och innovativa inre av alla inbjudna gäster i finkläder. Många sågs komma hit för mingel och champagne i smoking och klänning utan ytterkläder som skydd mot den bitande januarikylan. De slussades in genom staket, partytält och portaldörrar till yttre och inre värme.

Torsdagskvällens invigning var kulmen på det stora hotellprojektet. Och i flera dagar har nyfikna följt hur hantverkare jobbat mot klockan för att finslipa de sista detaljerna på det nygamla posthuset, som kostat 1,4 miljarder kronor att omvandla till "Göteborgs nya ansikte".

Och de har sett hur den stora specialbyggda scenen trimmats in med spotlights, mikrofoner, högtalarsystem och soundchecks inför vad som Petter Stordalen lovat skulle bli något utöver det vanliga och utan att spara på någonting.

Uppvärmningen började redan klockan 17, med en DJ på scenen och bland annat utlottning av träffar med idolerna Ulrik Munther och Danny Saucedo.


Ljusshow
Strax efter klockan 18.30 invigdes hotellet alltså officiellt med den iögonenfallande ljus- och ljudshowen, producerad av byråerna Park Village och Drive från London.

Konserten med en lång rad kända artister, som Timbuktu, skulle pågå till klockan 20.

Inga spårvagnar trafikerade Drottningstorget mellan 18 och 20.15. Biltrafiken mellan Göta älvbrons fäste och Ullevigatan leddes om, eftersom gatorna runt Drottningtorget är avstängda.

Vissa bilköer bildades på Odinsgatan, men polisen stod i reflexvästar överallt och tycktes ha allt under kontroll. Även på ordningssidan var det lugnt. Enligt polisens presstalesman hade en person omhändertagits, oklart varför.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.