Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storsatsning på järnväg viktigast

Staten behöver satsa 38 miljarder kronor fram till 2021 för att dagens trafikproblem inte ska bli ännu värre, enligt Trafikverket.

Detta står i verkets remissvar till kapacitetsutredningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi står inför en väldigt kraftig utökning av trafiken, säger ställföreträdande generaldirektör Lena Erixon.

Absolut viktigast är enligt Trafikverket förbättringar i det befintliga järnvägssystemet.

Värst i Mälardalen

Stockholm och Mälardalen är den region som får störst problem.

– Görs inget blir det längre restider och mer störningar. Minsta lilla incident och du blir försenad. Det blir högtrafik under allt fler timmar, säger Lena Erixon.

– Vi ser samma problem men inte i samma skala i Göteborgs- och Öresundsområdet. I de norra delarna av landet handlar det främst om kapacitetsbristen när det gäller godstrafik.

Trafikverket räknar med att om staten är villig att satsa de extra 38 miljarder kronorna så tar det sju till tio år att "återställa systemen".

Kan byggas etappvis

När det gäller diskussionerna om höghastighetståg mellan Stockholm och Malmö och mellan Stockholm och Göteborg säger Trafikverkets ställföreträdande generaldirektör Lena Erixon:

– Att bygga allt på en gång är inte samhällsekonomiskt lönsamt, men man kan göra det etappvis.

Trafikverket föreslår att man börjar med sträckorna Linköping–Norrköping–Järna och Göteborg– Borås och att man bygger järnvägen i sådan standard att det går att köra höghastighetståg på den också.

Kollektiv- och godstrafik

När det gäller Stockholm och Mälardalen så handlar det om att få människor att använda kollektivtrafiken i höge utsträckning. Tvärförbindelserna i Stockholm måste enligt Trafikverket förbättras genom till exempel en tunnelbanelinje från Kungsträdgården till Nacka.

Fram till 2025 är det viktigt att Mälarbanan, järnvägen mellan Stockholm och Västerås, byggs ut.

I Göteborg vill Trafikverket framförallt satsa på järnvägsutbyggnad av sträckan Göteborg–Alingsås och Göteborg–Borås via Landvetter.

Även i Öresundsområdet är det i första hand järnväg som behöver stärkas, enligt Trafikverket som bland annat vill bygga ut sträckan Åstorp–Teckomatorp så att godstrafik ska kunna gå genom Hallandsåstunneln. Viktigt är också att det blir dubbelspår mellan Hässleholm och Kristianstad.

Trafikverket anser vidare att det behövs en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör som kan vara i gång runt 2030. Men det kräver att tillfartsvägarna till bron eller tunneln förbättras, framförallt på den danska sidan.

I Norrland är den viktigaste åtgärden att bygga ut järnvägskapaciteten för godstrafiken, särskilt å Malmbanan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.