Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storsatsning mot kriminella gäng

Utbredd ungdomskriminalitet, gäng som styr med våld, öppen knarkförsäljning, parallella rättsystem, skjutningar på gator och torg, oro bland de boende. Nu satsar stadsdel och polis gemensamt för att lösa problemen i Angered.

Under onsdagen presenterades Trygg i Angered, ett projekt som är tänkt att pågå i mellan tre och fem år. Och det var ett dystert – men överraskande uppriktigt – bakgrundsmaterial som offentliggjordes i PowerPoint-form.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många unga killar sysslar med brottslighet på heltid. Lokala ligor uppges ha den totala makten i sina bostadsområden eller kvarter. De är tungt beväpnade och använder och distribuerar narkotika. De skipar sin egen rättvisa.

Dessutom terroriserar och hotar de andra invånare.

- Vissa individer har tagit över det offentliga rummet. Ur polisiär synvinkel kan man inte påstå att vi lyckats häruppe, säger Ulf Merlander, biträdande enhetschef inom polisområde Storgöteborg.

2004 publicerades en uppmärksammad underrättelserapport om den dåvarande situationen i de nordöstra förorterna.

Den innehöll en svidande kritik, som utmynnade i att samhället inte har särskilt mycket att erbjuda tonårsgrabbar på väg in i den undre världen.

Den utredningen tycks alltjämt vara förvånansvärt aktuell.

- Man måste våga erkänna att det finns bekymmer för att kunna göra något åt dem, konstaterar Marie Reinholdsson, chef för stadsdelens individ- och familjeomsorg.

Långt projekt

Det mest påtagliga med den planerade insatsen är dess tidsmässiga längd.

- Vanliga människor upplever en utsatthet. Vi vill visa långsiktighet och uthållighet. Jag ser inte detta som en tillfällig åtgärd utan som en del i vår fortsatta linjeverksamhet, betonar polismästare Carina Persson.

Arbetet kommer att koncentreras på att identifiera och hjälpa barn och ungdomar i riskzonen, på att bryta sönder redan etablerade kriminella konstellationer och på att minska medborgarnas misstroende i förhållande till myndigheterna.

Det har också inrättats ett råd för invånardialog, bestående av ett femtontal personer ur allmänheten.

- Vi är inga spioner eller tipsare, vi ska däremot bidra till en bra relation mellan boende och polis, förklarar Tahira från Hammarkullen, en av medlemmarna i rådet.

Projektet tillförs dock inga nya resurser, varken ekonomiska eller personella.

- Det handlar om att jobba smartare, mer effektivt och mer samordnat, säger kommissarie Håkan Frank, chef för närpolisen i nordost.

Fakta: Trygghetsundersökning

SDF Angered har beställt en trygghetsundersökning bland sina invånare. Av 1 000 tillfrågade anser sig 38 procent vara mycket trygga, 35 procent ganska trygga, 6 procent mycket otrygga och 9 procent ganska otrygga. 12 procent har svarat varken eller.

Stadsdelen – där det bor cirka 50 000 människor – består av Angereds Centrum, Hjällbo, Eriksbo, Hammarkullen, Gårdsten, Lövgärdet, Rannebergen, Agnesberg, Linnarhult, Bergum och Gunnilse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.