Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storm på Facebook för att rädda bibliotek

Protesterna mot beslutet att lägga ner Linnéstadens bibliotek ökar - via Facebook. Långt över 2 000 underskrifter fanns där sent på måndagen.

Oavsett om vi vill det eller inte, vävs vi alla mer och mer in i det elektroniska nät som heter Internet. Och nätet har snabbt blivit allt viktigare för att uttrycka åsikter och påverka opinioner och politiska beslut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det visar fallet med Linnéstadens bibliotek.

Den 29 september beslutade SDN Linnéstaden att stänga biblioteket. Det skedde utan tjänstemannaberedning vid sittande möte. Både bibliotekspersonal och linnéstadsborna togs på sängen, enligt Klas Svanbom och Håkan Svensson i aktionsgruppen Folkbibliotekens vänner.

Beslutet var med andra ord inte förankrat hos tjänstemännen, hävdar de.

En av alla kommentarer som beslutet väckte när GP skrev om det var:

”Helt ofattbart. Hur kan man lägga ner en verksamhet som så många människor besöker? Är detta vad Göteborgs stads politiker vill - lägga ner biblioteken?”

Samtidigt har, när detta skrivs på måndagseftermiddagen, 2395 personer lämnat sina namn i ett upprop mot beslutet på Facebook, den omtalade nätgemenskapen som beskrivs som "ett socialt verktyg som förenar människor med vänner och andra som arbetar, studerar och lever runt dem".

- Den nya tekniken har gett opinionen en skjuts, säger Klas Svanbom.

Folkbibliotekens vänner bjuder nu in till ett möte med SDN-politikerna om bibliotekets vara eller inte vara. Det hålls klockan 19.30 på tisdagskvällen i Kvinnofolkhögskolan.

- Företrädare både för majoriteten och alliansen kommer, bland andra ordföranden Ethel Sjöberg. Vi vet inte om vi kan få dem att ändra sig. Men det är bra att få en dialog. Det personliga mötet är viktigt, säger Klas Svanbom.

Efter att ha fattat det kritiserade avgörandet sade Ethel Sjöberg (MP) till GP:

- Det var det värsta beslut jag någonsin har fattat, men vi bedömde allt annat som värre.

Stängningen ska ses som tillfällig, eftersom cheferna för Linné och Majorna sedan i juni har ett uppdrag att föreslå ett gemensamt bibliotek framöver. Bibliotekschefen och stadsdelschefen får fundera över vart alla böcker ska ta vägen, hette det.

Folkbibliotekens vänner startade 1992 när det var aktuellt att lägga ner Lövgärdets bibliotek.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.