Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Storm över Anderna

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storm över Anderna

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Dokumentär

Dokumentär

Storm över Anderna

Regi: Mikael Wiström

Sverige, 2014 (101 min)

Mikael Wiström har besökt Peru kontinuerligt sedan 1970-talet och skildrat landets fattigdom i filmer som Den andra stranden, Compadre och Familia.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu vänder han åter till Andernas sluttningar för att dokumentera ett känsloladdat möte mellan två kvinnor. I fokus för deras efterforskningar står det blodiga peruanska inbördeskriget 1980–2000, då mer än 70 000 människor dog.

Med väsensskilda utgångspunkter närmar sig svensk-peruanska Josefin och peruanska Flor historien för att söka svar på frågor kring varsin släktings död.

Flor kämpar för att rentvå sin mördade bror från terroristanklagelser. För henne framstår Josefins släktingar som direkt ansvariga för den revolutionära terror som kostade brodern livet. En omtänksam bror. Poet, och den förste i byn att studera på universitet.

Josefin i sin tur reser utan förkunskaper men med öppet sinne till Peru för att få veta mer om sin pappas revolutionära syster Augusta som dog under mystiska omständigheter 1988 – samma år som Josefin föddes.

Augusta la Torre, comrade Norah, var ideologiskt drivande i den maoistiska gerillan Sendero Luminoso. Hon styrde organisationen tillsammans med maken, filosofiprofessorn Abimael Guzmán, nu livstidsdömd terrorist. En mytomspunnen faster från godsägarfamilj vars hjältegloria under filmen halkar rejält på sned för Josefin.

Storm över Anderna lyfter fram ett viktigt stycke historia och klasskamp, men förenklar väl drastiskt och slarvar med fakta. Viktiga perspektiv fattas, och ryktet om att fastern mördats förs vidare utan övertygande bevisning.

Anslaget i Mikael Wiströms dokumentär får mig att tänka på Nahid Perssons film Drottningen och jag. Det finns likheter med dessa två skildringar av revolutionär väpnad kamp i Iran respektive Peru. Båda filmerna pläderar också i slutändan, med kännbar värme, för försoning.