Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tränaren Matilda Brinck-Larsen under en taktikgenomgång med Sandarna lag C förra året.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stormöte om flyktingar på Kamratgården

Göteborgs fotbollförbund har kallat alla fotbollsklubbar i staden till stormöte på Kamratgården för att hitta en gemensam strategi kring flyktingmottagandet. – Sandarna BK kan ju inte ta allt ansvar för ensamkommande barn, säger Ulf Carlsson, kanslichef.

Den 20 oktober ska stadens alla fotbollsklubbar samlas på Kamratgården. På agendan står flyktingmöte och integration – och vad idrotten kan göra för att hjälpa till.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det handlar framför allt om ensamkommande pojkar och vi vill hitta en systematik kring hur man tar emot och tar hand om dem. Alla kan göra en insats, högt eller lågt i det här mottagandet och vi måste fördela arbetet bättre, säger Ulf Carlsson, kanslichef på Göteborgs fotbollförbund.

Många idrottsklubbar har den senaste tiden visat välvilja och engagemang på olika sätt, vare sig det handlat om insamlingar, kampanjer eller annan hjälp till flyktingar. Samtidigt är det en enda förening som tagit det allra största ansvaret när det gäller att inkludera ensamkommande barn i sin verksamhet. Sandarnas lag C startades för två år sedan – i dag består de av 130 barn.

– De kan ju inte bära hela ansvaret för den här processen, då knäcker de sig, säger Ulf Carlsson.

Matilda Brinck-Larsen var den som startade laget och hon kommer att berätta om sina erfarenheter på stormötet den 20 oktober. Hon håller med om att fler klubbar behöver hjälpa till.

– Min förhoppning är att det kommer många klubbar och att de vill vara en del av mottagandet. Jag hoppas att vi ska kunna definiera Lag C som vara en transitklubb där de här ungarna få börja i lugn och ro, skapa ett självförtroende och komma igång med språket, och att det sedan ska finnas självklara klubbar som tar emot dem.

Hur många klubbar tror du kommer på mötet?

– Jag förväntar mig att alla klubbar kommer. Alla vet att vi tar emot fler barn än vi räknat med och de kommer till lag C från Lerum Kållered, Mölndal... Vi har ett extremt stort upptagningsområde och det beror på att man inte lyckats fånga upp ungarna i den lokala klubben.

Ulf Carlsson räknar med ett välbesökt möte.

– Ja, jag har redan fått några anmälningar och vi tror att det finns ett stort intresse för det här. Det är en angelägenhet för hela fotbollen och på lång sikt finns det naturligtvis en stor potential för krympande föreningar att få nya medlemmar. Det här är en jättemöjlighet. Nu vill vi hitta en systematik för vem som gör vad.

Matilda Brinck-Larsen:

– Vi har fått kläder och bollar och liknande från andra klubbar och det är ju bra – men de måste börja ta emot barnen också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.