Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingela Jansson.

Storbedragerska fick 25 år i etiopiskt fängelse

Västsvenskan Ingela Jansson har dömts för människosmuggling och bedrägerier.

Den 30-åriga kvinnan, som greps i Etiopien förra året, dömdes nyligen till 25 år fängelse. De etiopiska fängelserna är ökända för både tortyr och misshandel, och har flera gånger kritiserats av Amnesty International.

Dömd även i Göteborg

Ingela Jansson är ingen duvunge i den kriminella branschen. Hon greps 21 år gammal i Belgien 2004 med sin dåvarande pojkvän misstänkt för internationell handel med stulna bilar. Vid rättegången avslöjade paret att de hade pressats av Naserligan till bedrägerier.

Det ledde till att Naser Dzeljilji dömdes till fängelse. Ingela Jansson "belönades" med att endast dömas till skyddstillsyn 2005 vid Göteborgs tingsrätt för sina grova bedrägeribrott. Anledningen till att hon inte fick fängelse var just att hon angav Naser Dzeljilji.

Fick skyddad identitet

På grund av angivelserna och en hotbild ger polisen genom sitt vittnesskyddsprogram Ingela Jansson skyddad identitet via Skatteverket. Det var under denna tid hon fortsatte med att bluffa sig till 100 000-tals kronor i form av bilar, hotellnätter och kontanter i Sverige.

2006 dömdes hon återigen för grovt bedrägeri av Stockholms tingsrätt. Hon han dock fly landet innan rättegången var avslutad. Sedan 2007 har hon varit efterlyst och häktad i sin frånvaro.

Utreds i Sverige

Det pågår dessutom ytterligare en utredning i Sverige, där Ingela Jansson misstänks ha lurat försäkringskassan på hundratals tusen kronor.

– Vi har försökt få henne utlämnad till Sverige, men etiopierna vill själva lagföra henne för de brott hon har begått där, sade åklagare Jakob Holmberg till GP för ett år sedan.
Hans mål var då att få hem henne efter rättegången. Eftersom Ingela Jansson redan är åtalad här, preskriberas inte brottet förrän 2021.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.