Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det råder delade meningar om när det ska snöröjas i kommunerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stora skillnader i snöröjning

Kommunerna har vitt skilda uppfattningar om när vägarna behöver plogas.

Snart kommer vintern och snön att koppla sitt grepp om landet. Det är kommunernas skyldighet att se till att de kommunala vägarna är farbara, men det är stor skillnad på bedömningen av när snöröjningen ska påbörjas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt en enkätundersökning som gjorts på uppdrag av däckföretaget Continental, åker till exempel Bergs kommun ut och röjer vid en centimeter snö, medan snöskottarna i Högsby väntar tills 12 centimeter har fallit.

"För sent"

Sexton av de 245 kommuner som svarade på enkäten snöröjer först när det har snöat över en decimeter. "Förvånande", tycker Jan Sandberg, vd vid Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

– Vem som helst inser ju att det är på tok för sent att vänta så länge med att ge sig ut, säger han.

Trafikverket har ansvar för alla statliga vägar, ungefär dubbelt så mycket vägsträcka jämfört med de kommunala vägarna. För att Trafikverket ska ut och snöröja på de allra mest trafikerade vägarna krävs bara en centimeter snö.

Samma krav

– Huvudkriteriet är hur många fordon som går på vägen. På de riktigt högtrafikerade vägarna har vi tuffa krav. Det handlar inte alltid om hastigheten, utan mer om vägens funktion, säger Pär Gustafsson, informationsansvarig vid Trafikverkets vägavdelning.

På de mindre prioriterade statliga vägarna krävs tre centimeter snö innan plogarna ger sig ut. Myndigheten har samma kriterier för snöröjning oavsett var i landet vägarna finns.

Jan Sandberg tycker att det är olyckligt att kommunerna har så olika syn på när snön ska bort.

– Det ser inte bra ut. Som trafikant måste man kunna lita på att snöröjningen är på samma nivå överallt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.