Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stora problem för tågen

Problemen på Vänerbanan har åtgärdats. Men många tåg är fortfarande försenade på grund av ett tidigare stopp på Västra stambanan.

Under förmiddagen inträffade ett spårfel i Upphärad mellan Göteborg och Trollhättan som orsakade förseningar. Vid 18.45 hade felet lagats. Enligt Trafikverket får resenärer räkna med följdförseningar ett tag till.

Sträckorna som berörs är regionaltågen mellan Göteborg och Tvåstad, tågen mellan Göteborg och Karlstad samt tågen mellan Göteborg och Oslo.

Det var tidigare även problem med bron över Trollhätte kanal i Trollhättan och en växel kördes sönder i Åmål i samband med snöröjning. Det innebar att tågen inte kunde trafikera spåren vid plattform.

Att reparationen av felet i Upphärad dröjde till kvällen berodde på den minskade trafiken då.

Pendeltågen fungerar

Pendeltågstrafiken i Göteborgsområdet har hittills fungerat med smärre förseningar.

Däremot har fjärrtågstrafiken drabbats om omfattande störningar, till stor del beroende på ett signalfel på Södra stambanan utanför Nässjö, som varade 35 timmar och på en nedriven kontaktledning.

- Signalfelet påverkade nästan all X2000-trafik i landet, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour. Trafikverket lyckades inte åtgärda felet på väldigt lång tid utan flyttade flera gånger fram tidpunkten när det skulle vara klart.

Först vid 11-tiden på tisdagen hade Trafikverket lyckats hitta och åtgärda felet.

Spred sig över landet

En timma senare, vid 12-tiden rev ett X2000-tåg ner kontaktledningen vid Kimstad i Östergötland vilket medför totalstopp för tågtrafiken mellan Linköping och Norrköping.

Flera tåg har stoppats medan andra tåg leds om via Hallsberg.

- Tre eller fyra tåg från Malmö är fast på banan och kommer förmodligen att evakueras, säger Thelma Harrysson på SJ:s pressjour.

X2000-tågen från Malmö som i Stockholm vänder mot Göteborg försenas kraftigt . X2000-tågen på Västra stambanan är vid 15:30-tiden upp till två timmar försenade.

Ett Intercity-tåg från Stockholm som skulle anlänt till Göteborg 12:47 försenades drygt tre timmar och flera X2000-tåg var en-två timmar sena. X2000-tågen gick dessutom tidvis i annan ordning än annonserat från såväl Göteborg som Stockholm vilket fick förvirrade resenärer att ilskna till.

Stängning hotade E45

Under morgonen fanns det risk att E45 genom Dalsland måste stängas i det ymniga snöfallet och den hårda blåsten.

- Vi hade svårt att hålla E45:an genom Dalsland öppen, säger Peter Behrman på Trafikverkets presstjänst. Men snöfallet avtog och just nu ser det ganska bra ut.

Skolskjutsarna öster om E 45 var inställda under tisdagen. Det berörde eleverna i Dalboskolan, Frändeskolan, Skerrud och Brålanda skola. Undervisningen pågick dock som vanligt.

På flera håll i Västsverige är det mycket halt och flera avåkningar och kollisioner har inträffat.

En skolbuss och en personbil kolliderade strax före klockan 15 på länsväg 1890 i närheten av Östadskulle. Bilföraren har förts till Alingsås sjukhus. Varken eleverna i bussen eller bussföraren skadades.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.