Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Stora mängder vatten måste tillföras snabbt"

Helikoptrarnas vattenbombning hjälpte inte, och vattenkanonerna kan inte komma nära nog på grund av strålningen. Nu rullas specialfordon fram.

- Kylvattenbassängen vid reaktor 3 är torr eller nästan helt torr, säger Björn Dverstorp på Strålsäkerhetsmyndigheten. Stora mängder vatten måste tillföras mycket snabbt om inte något mycket allvarligt skall inträffa.

Energibolaget Tepco vattenbombade på torsdagsmorgonen, japansk tid, bränslebassängen vid reaktor 3 med hjälp av helikopter.

- Men det krävs oerhört mycket vatten för att fylla bassägen vid reaktor 3 och det behövs också vatten till bassängen vid reaktor 4, säger Dverstorp. Helikoptrarna har gjort tre-fyra flygningar, det skulle behövas 200 flygningar för att fylla bassägen med vatten.

Eftersom strålningen dessutom är så omfattande ovan reaktorerna kan helikopterbesättningarna inte vistas där mer särskilt ofta. Besättningarna måste därför bytas ofta.

Resultatet av vattenbombningarna var inte uppmuntrande, det visade sig vara svårt att få de relativt små vattenmängderna på rätt ställe.

Därför görs i stället nya försök att reparera kraftförsörjningen för att få igång kylsystemen och att föra fram vattenkanoner som kan användas för att spruta vatten över bassängerna i anslutning till reaktorerna 3 och 4.

I stället för polisens vattenkanoner, som inte kommer tillräckligt nära, har särskilda fordon från den japanska militären rullats fram för att begjuta bassängen vid reaktor 3 med vatten.

Det är oklart om man lyckas tillföra bor i det vatten som dumpats över kylvattenbassängerna. Bor bromsar kärnreaktionen genom att absorbera neutroner.

Frankrike skickar på torsdagen ett flygplan med 95 ton bor till Japan.

I kylvattenbassängerna förvaras använt kärnbränsle. En del av det begagnade bränslet vid reaktor 3 har nyss tagits ur reaktorn och är därför mycket radioaktivt.

Härdarna i reaktor 1 och 2 har, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten bedömning, skadats till två tredjedelar respektive en tredjedel.

- Men härdarna tycks vara under viss kontroll, reaktorinneslutningarna håller, och det inte skett någon ytterligare härdsmälta, säger Dverstorp.

Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att skicka jodtabletter till svenska ambassaden i Tokyo för ambassadpersonalens egna behov och för utdelning till svenska medborgare i japan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.