Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stora barngrupper upprör Hulthén

Förskolan fick 200 miljoner kronor extra - men barngrupperna är fortfarande lika stora. Det upprör Annelie Hulthén (S).

Inför valet förra hösten lovade det rödgröna styret i Göteborg att barngruppernas storlek skulle minska. Men trots 200 miljoner kronor extra till stadsdelarna har det inte hänt - fortfarande går det 5,2 förskolebarn per anställd. Det rapporterar Sveriges Radio. Att grupperna inte minskat upprör kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Anneli Hulthén.

– När vi säger att vi satsar mycket pengar på förskolan vill vi också kunna visar för medborgarna att det händer. Är det ett speciellt område vi har prioriterat vill vi också att pengarna går dit, säger Anneli Hulthén till SR.

Siffror från skolverket visar dessutom att lärartätheten sjönk läsåret 2010/2011 jämfört med läsåret innan. Från sex förskolelärare per 100 barn, till 5,7. En ny kvalitetsrapport visar också att grupperna på fritidshemmen blir allt större, med runt 30 barn per avdelning, skriver SR.

Kommunledningen vill nu få redovisningar från stadsdelarna redan på våren. Då finns större chans att påverka nästa års budget.

– Ofta kommer redovisningarna när året redan har gått och det är för sent för oss att reagera, säger Anneli Hulthén till SR.

Folkpartistiska kommunalrådet Helene Odenjung tror att lösningen i stället är öronmärkta pengar till skola och förskola.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.