Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stor bostadsbrist i Göteborgsområdet

Trots en uppgång i bostadsbyggandet är det fortsatt stor bostadsbrist i Göteborgsområdet. Störst är bristen på hyresrätter.

Det är totalt sett fler färdiga bostäder i år jämfört med tidigare i Västra Götalandsregionen. Men de senaste årens lägre bostadsbyggande i kombination med befolkningsökningen har gjort att bostadssituationen är tuffare. Det framgår av Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys som bygger på enkäter till samtliga kommuner i Västra Götalandsregionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Göteborgs stad och kranskommunerna Mölndal, Partille, Öckerö, Lerum, Ale och Kungälv uppger alla att de framför allt har brist på hyresrätter.

I hela Göteborgsområdet förväntas runt 1 000 nya hyresrätter påbörjas under 2013. Men det räcker inte menar Göran Carlsson vid Länsstyrelsen i Västra Götaland:

- Vi har en hög inflyttning till Göteborgsområdet och har haft ett eftersläpande lågt bostadsbyggande i flera år. Vi bör klara av både det som behövs nu och samtidigt den eftersläpande situationen.

Det finns tecken på en uppgång i bostadsbyggandet men störst andel av nybyggandet i Göteborgsområdet är bostadsrätter. Det kan försvåra situationen för de grupper som inte har ekonomiska resurser att köpa en bostad. Men samtidigt ger nyproduktioner en rörelse på marknaden.

- Det öppnar sig möjligheter när folk flyttar från enklare, billigare bostäder till de nya, säger Göran Carlsson.

Fler kommuner än någonsin har i år angett att gruppen unga mellan 19-25 år har det särskilt svårt på bostadsmarknaden. Även Göteborgs stad och kranskommunerna lyfte fram ungdomar som mest utsatta.

- Unga har svårt att slå rot och komma igång med sina liv. Man behöver en bostad för att utveckla livet i övrigt, i stället för att jaga tillfälliga boenden, säger Göran Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.