Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anders Ygeman beskriver avvisningen som en mycket stor utmaning. Arkivbild

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stor ökning av utvisningar väntas

När rekordmånga flyktingar har sökt sig till Sverige kommer också andelen som inte får stanna att öka. Nu får polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda för massutvisningar.

Regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda utvisning av upp till 80 000 personer, skriver Dagens Industri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det har kommit 163 000 under förra året som sökte asyl och alla får inte stanna. Utvisningarna kommer att ske löpande efter att Migrationsverket och migrationsdomstolarna har prövat ärendena, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Han vill inte gå in på några exakta antal, hur många det kan röra sig om beror på de asylbeslut som fattas.

Uppdraget är formulerat i regleringsbreven till polisen och Migrationsverket och dessutom förs samtal med de båda myndigheterna.

-Den stora ökningen kommer nog först om ett år, i takt med att Migrationsverket fattar beslut om asylprövningen, säger han.

Vad utvisningarna kommer att kosta vet han inte.

-Det görs löpande, men jag har i dagsläget ingen uppfattning, säger Anders Ygeman.

Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion, förklarar att polisen kommer att behöva mer resurser. Polismyndigheten har just lämnat en skrivelse till regeringen om extra resurser för flyktingströmmen till Sverige.

-I dag jobbar omkring 1 000 poliser inom gränspolisen, de flesta jobbar med gränskontroll och verkställighet av utvisningar. Vi kommer nog att behöva fördubbla dessa, säger Patrik Engström.