Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stoppa den usla arbetsmiljön nu

Alla är överens och ändå fortsätter barngrupperna i förskolan och på fritids att bli större så att situationen bara blir värre och värre. Ett förhållande vi inte längre kan acceptera, skriver Elin Larsson, SAC.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Forskare, barnpsykologer samt förskole- och fritidspedagoger ser tydligt på barn att de inte mår bra av att så stor del av sin vakna tid vistas i miljöer där de stressas av för många intryck och för hög ljudnivå. Alla är överens, ändå fortsätter det och blir bara värre och värre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den nybildade driftsektionen för arbetare inom förskola och fritidshem, som är en del av fackförbundet SAC Syndikalisterna, kräver nu att ni politiker tar ert ansvar! Vi ställer frågan direkt till er: hur tänker ni lösa denna situation? Vilka långsiktiga, hållbara planer finns? Hittills har de långa köerna till förskolan kortats ner genom att barn tryckts in i redan överfulla grupper. Personalen går på knäna och barnen far illa.

Vi förskole- och fritidspedagoger är stolta över vårt yrkesval och vet att vi fyller en viktig funktion i samhället. Men som situationen ser ut i dag har vi inte förutsättningar att utföra vårt yrke. Dagligen tvingas vi att välja bort att möta barns behov.

Vi ser barn som mår dåligt, barn som är sönderstressade redan i tvåårsåldern, barn som river och biter varandra, barn som kissar på sig med flit för att få en liten stunds uppmärksamhet av en vuxen. Vi ser detta och vi har inte möjlighet att på allvar ta tag i det. Den frustrationen detta leder till hos personalen, den ständiga känslan av otillräcklighet och den dagliga stress vi lever med leder inte sällan till långtidssjukskrivningar. Detta är en fullständigt ohållbar arbetsmiljö som vi inte längre kan acceptera!

Efter kommunvalet i höstas fick alla stadsdelar i Göteborg pengar som var avsedda för att minska storleken på barngrupperna. Det som i stället har hänt är att barnantalet i grupperna har ökat ytterligare. Vi undrar nu: Hur gör ni politiker för att följa upp att pengarna går dit de ska?

Hur länge till ska barnen ta konsekvensen av denna dåliga planering och detta kortsiktiga tänkande?

Elin Larsson

driftsektionen för arbetare inom förskola och fritidshem, SAC Syndikalisterna