Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stopp för avvisningar till Grekland

Behandlingen av asylsökande i Grekland är oacceptabel, slår Migrationsöverdomstolen fast och stoppar svenska avvisningar dit.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att överföra asylsökande till Grekland är inte förenligt med utlänningslagen och kan innebära en kränkning av Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Det konstaterar Migrationsöverdomstolen i en dom i dag.

Enligt överdomstolen är förhållandena för asylsökande i Grekland oacceptabla.

Migrationsöverdomstolens kritik är inte nådig. I många fall finns inte ens möjlighet för asylsökande i Grekland att lämna in en ansökan om asyl. Och lyckas man lämna in en ansökan är det högst tveksamt att prövningen blir rättssäker.

-Det finns stor risk för att de inte får sina ansökningar prövade om de lämnar in dem där, säger Catharina Lindqvist, kammarrättsråd på Migrationsöverdomstolen, till TT.

Domstolen har också pekat på hur det konkret ser ut för dem som kommer till Grekland.

-Vi har konstaterat att mottagningsförhållandena är mycket dåliga. De får inte bostäder, inte mat och kan tvingas bo i parker. Det leder till en rad sanitära olägenheter, säger Lindqvist.

"Asylprocessen som sådan i Grekland lever inte upp till den standard som man har rätt att förvänta sig av ett land som har en skyldighet att följa EU:s regelverk", konstaterar Migrationsöverdomstolen och kallar behandlingen omänsklig.

Asylsystemet och mottagningen i Grekland har försämrats ytterligare av landets skuldkris och läget har blivit allt mer akut. FN, domstolar och humanitära organ har totalt sågat mottagningen.

I oktober kallade FN:s rapportör Manfred Nowak förhållandena för migranter i Grekland för "omänskliga" på grund av "snuskiga överbelagda inrättningar", en illa utbildad poliskår och en kraftig ökning av antalet migranter.

EU-kommissionen har flera gånger hotat stämma Grekland inför Europadomstolen. Domstolen granskar nu flera migrationsärenden rörande Grekland.

Uppskattningsvis cirka 50 000 oprövade asylärenden finns nu i Grekland. Av över 30 000 asylansökningar i Grekland i fjol beviljades bara 36 personer flyktingstatus, medan 128 fick skyddsstatus.

Det aktuella fallet gäller en familj på tre personer som nu alltså ska få sina asylansökningar prövade i Sverige i stället. I början av november stoppade Migrationsverket alla överföringar av asylsökande till Grekland enligt Dublinförordningen, i väntan på att överdomstolen skulle sätta ner foten.

Eftersom domstolens beslut är prejudicerande betyder det att de som befinner sig i Sverige och har ett överföringsbeslut till Grekland inte ska skickas dit.

-Men det betyder inte att de får uppehållstillstånd, bara att det ska prövas här i Sverige i stället, säger Lindqvist.