Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stoltenberg tröstar ett Norge i sorg

Han skulle ha talat med de unga på Utöya om glädjen med politiken. Nu är Jens Stoltenberg landsfadern som tröstar det sörjande Norge.

Namnet Stoltenberg har funnits med i norsk politik sedan 1960-talet. Statsministerns far Thorvald Stoltenberg är en av det socialdemokratiska partiets toppnamn med poster som FN-ambassadör, chef för Röda Korset, statssekreterare, försvarsminister och utrikesminister och internationella uppdrag som den första medlaren i krigen i forna Jugoslavien och chef för FN:s flyktingkommissariat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var i denna internationellt präglade miljö som Jens Stoltenberg växte upp. Han tillbringade också en tid i barndomen i Jugoslavien där hans far var diplomat på den norska ambassaden. Men han har framhållit att han lika mycket tagit intryck av sin mor Karin som varit statssekreterare och engagerad i sociala frågor.

Hans yngre systers heroinberoende har också givit honom en djupare förståelse för missbruksproblem.

Familjen Stoltenberg tillhör socialdemokratins ”adel” med nära band till alla som betytt något inom partiet. Den förra statsministern Gro Harlem Brundtland är en av Jens Stoltenbergs mentorer.

Den tidigare utrikesministern Johan Jörgen Holst – som dog just sedan han förhandlat fram Oslo-avtalet för Mellanöstern – var hans ingifta morbror. ”Kökskabinettet” hos Stoltenbergs är legendariskt och kökssamtalen innefattade gärna partivänner också från Sverige.

Jens Stoltenberg kallades ”snygge Jens” när han började i politiken. Han var utbildad ekonom men sågs över axeln som son till sin kände far.

När han utsågs till statssekreterare i miljödepartementet 30 år gammal kritiserades utnämningen, men när Bruntland valde honom som industriminister tre år senare hade kritiken tystnat. Han utsågs därefter till finansminister och var statsminister första gången 2000–01. Han återkom som statsminister 2005.

I motsats till sin far, som lätt visar sina känslor, har Jens Stoltenberg haft en mer reserverad attityd. Han har själv sagt att han har svårt för den nya tidens kramande och kindpussande.

Men efter våldsdåden har Stoltenberg inte hållit sig tillbaka. Han har istället både med ord, tårar och darrande röst delat sina landsmäns olycka.

Han har omfamnat kungen och drottningen på ett sätt som inte skulle ha kunnat hänt tidigare. Men det är framförallt de väl avvägda orden som förvandlat honom från en vanlig men respekterad statsminister till landsfader.

Jens Stoltenberg har varit en närvarande statsminister bland överlevande och anhöriga till offren, på presskonferenser, i domkyrkan och vid platserna där blomsterhaven växer sig allt större.

Sympatin för statsministern är stark. Exakt var Stoltenberg befann sig när bomben detonerade är oklart men det antas att gärningsmannen utgick från att den skulle drabba honom i regeringskansliet.

Hur regeringar klarar krishantering är avgörande. Jens Stoltenberg beröms för sitt sätt att samla en chockad nation genom att både visa fasthet och stark känsla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.