Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stolt Stellan blir staty i hemstaden

FALKENBERG: Ett kraftfullt backhandslag med vänstern och ett korssteg. Så kommer eftervärlden för alltid att få se den gamle bordtennisstjärnan Stellan Bengtsson i hans hemstad. Och i går fick Stellan själv se en modell av den staty av honom själv som snart ska resas i Falkenberg.
- Det känns märkligt men samtidigt fantastiskt roligt att få en egen staty hemma i Falkenberg, sa den flerfaldige världsmästaren då han i går tog statymodellen i sin hand. Han konstaterade att han kände igen sig och att skulptören Martina Falkehag Kinn, också hon Falkenbergsbo, noggrant studerat hans spelteknik.
Martina Falkehag Kinn utvaldes av en enig jury med bland annat förra landshövdingen Karin Starrin och konstprofessorn Carl Magnus från Lund, att bli den konstnär som får göra den staty i naturlig storlek av Stellan Bengtsson, som innan året är slut ska avtäckas utanför den nya idrottshallen mitt i Falkenberg.
Fyra konstnärer deltog i tävlingen.
- Jag tycker jag kände igen mig i alla modellerna men det var förstås speciellt roligt att en Falkenbergskonstnär fick göra jobbet, tycker Stellan Bengtsson.
Bakom idén att föreviga den gamle bordtennisstjärnan står Falkenbergs Rotaryklubbar som på detta sätt också vill fira Rotaryrörelsens 100-årsjubileum.
Den segrande konstnären, Martina Falkehag Kinn, var bara fem år då Stellan Bengtsson begick sin första världsmästarbragd, men hon avslöjar att hon sett honom spela många gånger och att hon under sitt arbete med skulpturen också varit flitig besökare då Stellans hemmaklubb, Falkenbergs Bordtennisklubb, tränat.
Guldkant runt racketen
Hon vill nu göra statyn av Stellan med en överdel av brons och en nederdel i form av en jordglob i sten. Detta för att symbolisera bordtennismästarens segerresor över världen.
Symboliken med en guldkant runt bordtennisracketen kan väl inte heller misstolkas.
Medan konstnären nu tar itu med sitt jobb lämnar Stellan Bengtsson hemstaden Falkenberg. I sommar flyttar han till USA med sin amerikanska hustru för att börja ett nytt jobb som tränare där.
Utanför entrén till den nya idrottshallen ska han stå, världsmästaren i brons och i naturlig storlek, vilket för denne lille store Falkenbergsson betyder 1,68.