Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stockholm bryter med Carema

Stockholm stad säger upp avtalet med Carema Care avseende driften av äldreboendet Koppargården i Vällingby.

Det meddelade finansborgarrådet Sten Nordin (M) på en presskonferens i dag.

-Som en direkt följd av den senaste tidens skriverier säger vi upp avtalet med Carema Care AB. Driften övergår nu i kommunal regi.

Tidigare hade stadsdelsförvaltningen lämnat över ärendet till kommunstyrelsen med en rekommendation att säga upp avtalet.

Regeringen ger i uppdrag till Socialstyrelsen att reda ut om det finns några skillnader i kvalitet mellan privat och offentlig omsorg, berättar äldreminister Maria Larsson (KD) vid en presskonferens.

-Vi vill gå till botten med det här, säger hon.

Regeringen ska även utreda hur uppgiftslämnare som jobbar i privat regi kan få ett bättre skydd.

-Jag tycker att whistleblowers behöver ett bättre skydd i privat regi, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Carema Care har fått kritik för kvaliteten på två av sina äldreboenden i Stockholmsområdet: Koppargården i Hässelby-Vällingby och Tallbohov i Järfälla kommun. Det har främst gällt dåligt hygien, personalbrist och därmed otillräcklig vård av de gamla.

Riksrevisionen varnade redan 2008 för att varken regeringen eller Socialstyrelsen hade nödvändig kunskap om avtalen som kommunerna sluter med privata utförare när det gäller äldreboende.

"Dessa avtal är helt avgörande för kommunernas möjligheter att ställa krav och följa upp verksamheten. Det finns därmed en risk för att utformningen av reformer inom äldreomsorgsmarknaden genomförs utan att tillräckligt beslutsunderlag har inhämtats", står det i rapporten.

Riksrevisionen pekade också på bristande insyn i de privata utförarnas verksamhet, till exempel att de anställda saknar meddelarfrihetens skydd mot efterforskning av källor och repressalier från arbetsgivaren.

"Sammantaget innebär detta en risk för att missförhållanden inom privat bedriven äldreomsorg inte upptäcks", står det i rapporten.

Riksrevisionen varnade för att bristerna sammantaget kan påverka kvaliteten i den privat bedrivna äldreomsorgen och innebära en risk för de äldre.