Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Johan Björkman och Björn Persson på restaurang Koka

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stjärnlycka på nyöppnad krog

Sex av tio restauranger i Göteborg tilldelades en Michelinstjärna var under torsdagen. En av dem är restaurang Koka som får stjärnan bara ett år efter att ha ändrat inriktning och namn på hela restaurangen.

Krögaren Björn Persson satt klistrad framför datorskärmen på morgonen när pressmeddelandet kom. Köksmästaren Johan Björkman hade precis lämnat barnen på dagis. Sedan dess har telefonerna blinkat och plingat oavbrutet med grattisönskningar från både kollegor och konkurrenter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Restaurang Koka hette fram till för ett år sedan Kock och vin. Den restaurangen tilldelades Michelinstjärnor fem år i rad mellan 2008 och 2013. Då var det dags för någonting nytt.

– Vi hade en restaurang som var väldigt lyckad, en topprestaurang på internationellt hög nivå. Men produkten vi erbjöd var omodernt förpackad. Som ett modernt konstverk i en gammal barockram ungefär, säger Björn Persson.

Billigare

I dag erbjuder restaurangen lokalt och närproducerat, betraktar sig själv som mellanklass i prisnivå och säger att de fått en bredare publik efter ombytet. Uppenbarligen har renoveringen fallit kritikerna i smaken. Efter ett stjärnlöst år 2014 precis efter nystarten har nu restaurangen återtagit Michelinstjärnan. Som om det inte vore nog har White Guide nominerat Koka till årets matupplevelse, årets vinupplevelse samt årets stjärnskott.

– Vi vill få folk att inse att man kan äta på en modern, fin krog för en billigare penning, säger köksmästaren Johan Björkman.

– Vi har alltid pratat om att helheten är viktigare än beståndsdelarna. Det spelar ingen roll att du har jättegod mat om sommelieren sabbar det hela med ett sketdåligt vin, eller en dålig vinkombination, säger Björn Persson.

De vill bryta mot den klassiska finrestaurangen och framhåller att man ska kunna besöka Koka utan att stryka skjortan.

– Vi ska erbjuda god mat i en god miljö med trevliga viner. Sedan kanske det inte ska vara stroppigt så där. Du ska kunna sitta i lugn och ro. Vi i köket går ut med ganska mycket mat för att avdramatisera det hela, så att det inte blir så skitnödigt helt enkelt, säger Johan Björkman.

Fakta: Svenska Michelinstjärnor 2015

2 stjärnor i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, och Oaxen Krog (ny).

1 stjärna i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt (ny).

1 stjärna i Göteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (ny) och SK Mat & Människor (ny).

1 stjärna i Malmö: Ambiance à Vindåkra (ny), Bloom in the Park (ny) och Vollmers (ny).

Källa: Michelin Nordic

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.