Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stjärnkocken skapar gnistrande julmeny i Göteborg

Glöm det klassiska julbordet. När Wallmans gästspelar på Kungsportshuset med en sprakande julshow presenteras högtidens smaker på ett helt nytt sätt. Det ser den flera gånger prisbelönade stjärnkocken Jesper Bogren till.

Jesper Bogren har sedan 2002 agerat köksmästare och sous chef på några av Göteborgs mest ansedda restauranger. Sedan mer än ett år tillbaka är han köksmästare på Kungsportshuset där man nu drar igång årets stora julsatsning tillsammans med Wallmans.

Här är allt du behöver veta om Christmas by Wallmans i Göteborg

– Man möts av väldigt många intryck när man går på en show av Wallmans. Så om gästerna ska komma ihåg maten måste den smaka mycket. Vårt mål är att folk, bara för en liten stund, ska flytta blicken från den som sjunger till tallriken och tänka att "shit, det här var gott", säger Jesper Bogren.

Varianter av julens smaker

I den julmeny Jesper satt ihop tillsammans med de andra i köket återfinns varianter av ett par av de mest välbekanta rätterna, som Janssons frestelse och gravad lax. Men det är inte något klassiskt julbord som väntar Kungsportshusets gäster från den 7 november till den 21 december.

Jesper Bogren, köksmästare på Kungsportshuset.

– Trenden är att folk generellt avvaktar lite med det riktiga julbordet till själva julafton. I stället letar man efter andra upplevelser och det tror jag är ganska viktigt för att inte tappa sugen på all julmat, säger Jesper Bogren.

Med detta som utgångspunkt, utan att släppa dofter och smaker av julen, har Kungsportshusets kök skapat en lyxig flerrättersmeny som även finns som vegetarisk.

– Vi har lekt lite med de klassiska julsmakerna och gett dem en ny skepnad i en modernare tappning. Jag vill att vi ska vara med och föra utvecklingen framåt och då är det viktigt att våga sticka ut, säger Jesper Bogren.

Kaffemajonnäs ersätter hovmästarsås

Som exempel på detta har de valt att bjuda på julkryddad kalv till varmrätt, och till den gravade laxen skippar de hovmästarsåsen helt.

Så här ser Jesper Bogrens julmeny ut på Kungsportshuset

– När jag jobbade på en av de finare fiskrestaurangerna i stan hade vi ofta lite kaffe i hovmästarsåsen. Vi har tagit det konceptet vidare och skapat en kaffemajonnäs som ersätter den klassiska såsen. Den salta laxen gifter sig väldigt bra med de rostade kaffetonerna.

Julen står för dörren i Kungsportshuset.

"Blir en superupplevelse"

Jesper Bogren själv brukar på sin höjd äta ett klassiskt julbord innan det är dags för julafton med släkt och familj.

– Folk, liksom jag, gillar ju de klassiska rätterna men när man väl ätit upp så känner man ofta att det var gott, men inte mycket mer än det. Det blir betydligt mer inspirerande både för oss i köket och för våra gäster om det blir lite mer wow-känsla. Och jag känner att helheten vi nu bjuder på med mat, show och våra fantastiska lokaler, blir en superupplevelse.