Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stina Wirsén ledsen över kontrovers

Film- och sagoboksfiguren Lilla hjärtat har ställt till en ordentlig debatt om rasism.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Skaparen Stina Wirsén hoppas nu att den kan byta riktning.

-Jag är så ledsen för att vi har hamnat här, vi borde samtala om tolerans och se mångfald som en rikedom, säger hon till TT Spektra.

Med 40 filmkopior spridda över landet, med premiär på fredag, välkända barnboksfigurer som grund och en filmstjärna som berättare finns förutsättningarna för att "Liten skär och alla små brokiga" ska bli en stor liten succé för den allra yngsta biopubliken i höst. Men hittills har förhandsskriverierna handlat mest om figuren Lilla hjärtat. Kritiker har uppmärksammat och pekat ut figuren som en typisk blackface-skapelse, en stereotyp karikatyr av en svart människa som dök upp i amerikansk minstrel- och vaudeville-teater i början av förra århundradet, då vita skådespelare sminkade sig svarta.

Debatt för och emot

Debatten tog fart på distributören Folkets Bios Facebook-sida och letade sig vidare både på nätet och till flera stora tidningars kultursidor. Diskussionen har både tagit parti för och emot figuren. Stina Wirsén själv låter trött och ledsen när TT Spektra talar med henne i telefon. Hon framhåller att det är ett fåtal som har reagerat och varit aktiva på nätet och vill vara tydlig med att hennes syfte varit att lyfta fram en svart figur på duken, som ska existera på samma villkor som de andra brokiga.

-Jag är ledsen för att debatten har hamnat här. Jag har alltid jobbat för tolerans och alla barns lika värde. De som har följt mina böcker och filmer vet det.

TT Spektra: Har du förståelse för de synpunkter som kommit fram?

-Ja, jag förstår att det är en laddad bild när man ser Lilla hjärtat ur sitt sammanhang och vi har också varit ödmjuka och tagit bort affischen som debatten har kretsat kring.

TT Spektra: Hur tänkte du när du skapade Lilla hjärtat?

-Vi ville skapa en stark liten tjej. Jag har haft täta samtal med afrosvenskar, som tycker att det är ett problem att det finns så få förebilder för dem. De har välkomnat det faktum att Lilla hjärtat är stiliserad, kolsvart och har flätor och sagt "äntligen kan flätor bli ett ideal".

"Stellan är bäst"

Stina Wirsén har med "Liten skär och alla små brokiga" riktat in sig på en ännu yngre målgrupp än i de föregående "Vem"-filmerna.

-Det är ett stort ansvar för det är kanske ett barns första möte med litteraturen eller film. Då måste man tänka ett extra varv, säger Stina Wirsén.

Att valet som berättarröst föll på skådespelaren Stellan Skarsgård berodde enligt Stina Wirsén på att han "är bäst".

Och för åttabarnspappan Stellan Skarsgård var det en självklarhet att ställa upp.

-Jag har ju haft en del att göra med barn, ha, och jag tycker att böckerna är så jäkla bra och snygga. När man pratar med ett barn från omkring ett års ålder åtminstone fram till tre år, då är klossarna av kommunikation ganska stora och konkreta och det fascinerar mig hur man kan fånga deras intresse.

Stina Wirsén och producenten Linda Hambäck förbereder sig nu för nästa film om de små brokiga, där även Stellan Skarsgård ska vara med.

-Vi har fått blodad tand och vill fortsätta. Nästa film blir en spökhistoria, säger Stina Wirsén.