Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stigande dödssiffror i kaosets Japan

Det officiella antalet döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan har höjts till 14 650, uppger polisen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt som snö och kyla invaderat landet saknar 621 000 hushåll fortfarande ström och mer än en och en halv miljon hushåll har inte rinnande vatten.

Bortom kärnkraftverket Fukushima 1 strävar räddningarbetare och överlevande på längs den hårt tsunamidrabbade japanska nordostkusten.

80 000 byggnader har skadats, 5 000 har förstörts, 1,6 miljoner hushåll saknar rinnande vatten och 621 000 hushåll har ingen el, enligt japanska myndigheter.

Situationen förvärrades ytterligare i dag, då kyla och snö drog in över de värst drabbade områdena.

I den närmast utraderade staden Otsuchi bor 1 000 överlevare i tre härbärgen. Måltiderna är knappa: en halv risboll och en liten skål miso-soppa är en lyx, rapporterar Reuters. En brödskiva får räcka till tre.

-Vad vi än får är vi tacksamma för. Åtminstone ger de oss mat tre gånger om dagen, säger ändå 72-åriga Katsu Sawayama.

21-åriga Ayumi Yamazaki har en dotter på 1,5 år.

-Vi får knappt något ris, så jag är lite orolig. Men det är bättre än ingenting alls.

Liknande scener utspelar sig i andra småstäder vars namn hastigt blivit världsbekanta: Ofunato, Kesennuma, Ishinomaki, Minamisanriku.

Det officiella antalet döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan har höjts till 14 650, uppger polisen. Men borgmästaren i kuststaden Ishinomaki i länet Miyagi sade att enbart där saknades 10 000 människor. Tidigare har det talats om lika många saknade i Minamisanriku i samma län.

Samtidigt hotas Japan av omfattande strömavbrott om inte elförbrukningen går ner, sade näringsminister Banri Kaieda på torsdagen.

"Om situationen består kommer i dag efterfrågan att vida överstiga tillgången under kvällen och natten då elförbrukningen är som störst. Oförutsedda strömavbrott befaras då", konstaterade han i ett uttalande enligt AFP.

I Natori utanför Sendai följer brittiska BBC hur Tatsuya Suzuki letar efter sin hustru Izumi, bland rader av kistor med döda.

-Folk som försvann och har hittats döda finns här. Jag har kommit för att se om hon är en av dem, berättar han.

När tsunamin kom till deras hemby Yuriage fick Izumi in sig själv, tvårige sonen Hibiki och sexåriga dottern Hikaru i bilen i sista stund. Men de kom bara några hundra meter. Vid en släktings hus tvingades hon stanna. Hon hann skicka in barnen - men sveptes sedan själv bort av vattnet.

-Jag har kommit hit varje dag sedan skalvet, men hittills har jag inte fått något besked om min fru, säger Tatsuya, med sonen i knä. -Barnen fortsätter att le varje dag, berättar han för BBC. -De säger: Låt oss gå för att hitta mamma i dag. Och sedan: Om inte i dag, så hittar vi henne i morgon.