Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stenrik ryss tar strid med Kreml

Ryske mångmiljardären Michail Prochorov kuppades bort från sitt eget parti och förklarar nu krig mot de dolda maktspelarna i Kreml. Och riskerar samtidigt att bli näste Chodorkovskij.

46-årige Prochorov blev så sent som i midsomras partiledare för högerliberala Rätta saken, med siktet inställt på att ta sig in i det ryska parlamentets underhus vid valet i december.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På torsdagen hölls dock plötsligt två rivaliserande partikongresser. Den ena falangen beslutade att avsätta och utesluta Prochorov och fick snabbt myndigheternas stöd.

– Den preliminära information som vi har fått bekräftar att den här proceduren sker i enligt med lagen, sade justitiedepartementets taleskvinna Maria Guseva till nyhetsbyrån Interfax.

"Nickedockor"

På den andra kongressen stod en tvärilsken Prochorov och pekade finger mot den ryska politikens "grå eminens": presidentadministrationens vicechef Vladislav Surkov.

– Alla mina medhjälpare och ni som stöder mig – jag manar er att lämna detta nickedockeparti till Kreml. Den som håller i trådarna är en man som sedan länge har privatiserat det politiska systemet, satt press på medierna och felinformerat landets ledning. Han heter Vladislav Jurjevitj Surkov. Jag ska göra allt för att få honom sparkad, lovade Prochorov.

Mäktig vicechef

Utbrottet är dubbelt förvånande – dels för att många misstänkt att Prochorov i själva verket förts fram av Kreml för att göra Rätta saken till en låtsas-opposition, dels för att ytterst få i hans ställning vågat ta offentlig strid med Surkov.

Den angripne biträdande administrationschefen har en brokig bakgrund: militär underrättelseagent på 1980-talet, verksam hos oligarker som Michail Chodorkovskij och Michail Fridman på 1990-talet och knuten till Kreml sedan 1999. Han anses bland annat vara mannen bakom ungdomsrörelsen Nasji och begreppet "styrd demokrati".

Vad händer nu?

Att Prochorov kan utmana Surkov på allvar är det få som tror. I stället befaras samma konsekvenser som drabbade Chodorkovskij, som fängslades och fick sitt affärsimperium krossat, officiellt av förskingringsskäl, strax efter att han börjat ifrågasätta den politiska makten.

– Jag skulle inte stå här om jag vore rädd, hävdade dock Prochorov på torsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.