Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det kommer inte att bli dyrare att bo på Pennygången än i motsvarande lägenheter i Göteborg då de nya hyrorna kommer att prövas i enlighet med vårt gällande bruksvärdessystem, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stena Fastigheter bryr sig!

Pennygången är 50 år och behöver rustas upp. Men det kommer inte att bli dyrare att bo på Pennygången än i motsvarande lägenheter i Göteborg, skriver Bengt Gustafsson, vd Stena Fastigheter Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ingen ska behöva flytta från Pennygången utan att ha någonstans att bo. Vi bryr oss om alla våra hyresgäster. Pennygången står inför en nödvändig upprustning. De boende där får förtur till alla våra lediga lägenheter i Göteborg. Vi förstår att en stor hyreshöjning kan bli kännbar för många hyresgäster, och därför vill vi hjälpa till att hitta den bästa lösningen för var och en. Exempel på lösningar:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  • Flytta till en icke ombyggd lägenhet som rustas upp först om 5-7 år.

  • Direkt flytta till en mindre, ombyggd lägenhet.

  • Vuxna barn får möjlighet att flytta hemifrån till egen lägenhet så att resten av familjen då kan välja en mindre bostad.

Familjer har olika behov, och vi vill hjälpa alla att finna den bästa lösningen.

Bostadsområdet Pennygången i Högsbohöjd byggdes i början av bostadsbristens 1960-tal. Planen var att det skulle rivas redan efter 25-30 år, men har nu stått i 50 år. Därför behöver husen rustas upp och genomgå kostsamma men nödvändiga förändringar.

Vi och de flesta av våra boende är helt överens om detta, medan några hyresgäster vill påverka upprustningens omfattning mer än vad som är möjligt, detta för att kunna påverka hyresnivån.

Klart är att det inte kommer att bli dyrare att bo på Pennygången än i motsvarande lägenheter i Göteborg då de nya hyrorna kommer att prövas i enlighet med vårt gällande bruksvärdessystem. Dessutom kommer de nya hyrorna successivt att fasas in under flera år för de hyresgäster som redan bor i området.

Däremot finns referensgruppen, dit alla hyresgäster inbjudits. Där ges möjlighet, inom ramen för beslutade åtgärder, till inflytande över Pennygångens framtid.

Bengt Gustafsson

vd Stena Fastigheter Göteborg