Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stena får renovera Pennygången

Efter ett års väntan kom beskedet på fredagen. Svea hovrätt ger klartecken till Stenas renovering av Pennygången. - Beslutet visar med all önskvärd tydlighet att det behövs en lagändring, säger Hyresgästföreningens jurist Conny Borup.

Det har nästan gått ett år sedan Hyresnämnden gav Stena Fastigheter grönt ljus för att gå vidare med första etappen i sin planerade renovering på Pennygången i västra Göteborg. Totalt omfattar planerna drygt 770 lägenheter i området, skriver Hem & Hyra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flera berörda hyresgäster överklagade med hjälp av Hyresgästföreningen till Svea hovrätt. Ett av argumenten som lyftes fram var från en enkät som Hyresgästföreningen genomförde förra sommaren. I den befarade 80 procent att de inte skulle ha råd att bo kvar om renoveringen blev av.

Enlig rätten "är de boende i ett område en alltför snäv grupp hyresgäster för att deras åsikter ensamt ska kunna anse ge uttryck för de intressen hyresgäster i allmänhet kan tänkas ha", skriver Hem & Hyra. Hovrätten bedömer heller inte att Stenas planer överskrider den standard som i dag räknas som normal, trots aviserade hyreshöjningar på över 60 procent. Domen kan inte överklagas.

Conny Borup som företrätt de hyresgäster som överklagat till hovrätten, är inte förvånad:

- Beslutet visar med all önskvärd tydlighet att det behövs en lagändring som ger hyresgästerna ett betydligt bättre lagskydd och starkare inflytande vid ombyggnationer.

Av likadan uppfattning är Mattias Axelsson, hyresgäst på Pennygången och vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen Valvteglet. Han utgår dock ifrån att beslutet inte påverkar det pågående arbetet med dialog om renoveringen.

Daniel Carlenfors från nätverket Pennygångens framtid är heller inte överraskad över domen:

- Vårt arbete med att stoppa de omfattande renoveringarna och hyreshöjningarna kommer inte att avstanna. Vi utgår från att Stena Fastigheter menar allvar med att de vill börja om processen och inte lägger någon vikt vid domen.

GP har sökt ansvariga på Stena Fastigheter men inte lyckats. Det var i mars 2012 som Stena Fastigheter meddelade att Pennygången skulle rustas upp. Eftersom området inte hade renoverats i grunden sedan det byggdes i början på 1960-talet skulle ingreppen bli omfattande och dyra.

- Det finns ingen ambition från vår sida att bygga onödigt kostsamt – tvärtom. Enklare lösningar kan påverka hyresnivån, men samtidigt måste vi se långsiktigt på området. Det ska fungera som hyresrätter långt in i framtiden, där har vi ett stort ansvar, sa bolagets vd Bengt Gustafsson, i en intervju i GP i oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.