Stefan Allbäck skrev över allt på sin fru

ANNONS
|

En kommunal tjänsteman som anklagats för alltför nära kontakter med Stefan Allbäck svävar på målet när han i Uppdrag granskning får frågan om han betalat hyra för vistelsen i Allbäcks sommarhus i byn Tourettes Sur Loup mellan Nice och Cannes.

Om han betalt kan man fråga sig till vem.

Någon hyra har i vart fall inte redovisats till Stefan Allbäcks konkursbo under åren 1995 till 2009. Då ägdes huset av konkursboet.

Stefan Allbäck ägde ingenting.

Stefan Allbäck spelar huvudrollen i den av Uppdrag granskning avslöjade mygelskandalen i Göteborgs kommun. Mest känd är han som före detta fotbollsspelare och idrottsledare inom Örgryte IS. Han är också far till den framgångsrike före detta fotbollsspelaren Marcus Allbäck.

ANNONS

Mindre kända är hans affärer.

Stefan Allbäck försattes i personlig konkurs 1995. Den avslutades inte förrän i oktober förra året.

Under fjorton år har Stefan Allbäck således varit försatt i konkurs. Han har varken ägt det bolag som bär hans namn, huset där han bor eller bilen som han kör.

Sedan 1991 har allt stått skrivet på hans hustru, Maj-Britt Allbäck, som också är bolagets vd. Hon äger 75 procent av aktierna i Stefan Allbäck Byggnads AB, de två fastigheter där familjen bor och som är taxerade till sexton miljoner samt familjens två BMW.

Själv har Stefan Allbäck varit anställd i bolaget och uppburit en blygsam lön.

När kronofogden frågade honom om lönen 1995 uppgav han att han fick mellan 5 000 och 8 000 kronor i månaden. Det är inte mycket mer i dagens penningvärde och var redan då för litet för att kronofogden skulle kunna driva in något av lönen. I den senast kända deklarationen redovisade Allbäck en årsinkomst på 267 000.

Sedan 1980-talet har Stefan Allbäck drivit företaget som bär hans namn: Stefan Allbäck Byggnads AB, ett företag inriktat på underhåll och reparationer. Tillsammans med sin bror har han också spekulerat i fastigheter i bland annat Tyskland, Frankrike och Norge.

ANNONS

Vid en större fastighetsaffär 1990 skrev Stefan Allbäck på en revers i eget namn. Affären gick åt skogen och fordringsägaren krävde Allbäck på pengar. När han inte kunde betala begärdes han i konkurs.

Bouppteckningen i konkursen visade en brist på över 30 miljoner kronor.

Tillgångarna var främst familjens semesterhus två mil norr om Nice. Det hade byggts i början av 90-talet och värderades till drygt fyra miljoner kronor. Alla andra tillgångar, utom en släpkärra, stod skrivna på hustrun.

Konkursförvaltaren ville sälja huset på exekutiv auktion men en fordringsägare satte sig emot, och det gjorde även Stefan Allbäck under en period.

”Ingen ände syns på svårigheterna. Advokaterna i Frankrike staplar spetsfundigheter på varandra. Uthållighet och tålamod är nu nödvändiga dygder”, skrev konkursförvaltaren, advokat Torsten Rosell, i en halvårsrapport 1999.

”Procedurfrågor och tjuvinvändningar uppehåller målet i Paris”, skrev han tre år senare.

Vid sidan om konkursen förde Allbäck processer och förhandlingar med fordringsägarna.

Förra året lyckades han ingå förlikningar med de sista fordringsägarna. Hur mycket de förlorade i uppgörelsen är oklart men överenskommelser gjordes där de förklarade sig nöjda. Det kostade sonen Marcus betydande belopp. Enligt förlikningsavtalen är det han som gått in med pengar.

Konkursen lades ned i oktober förra året. Det betydde att villan i Frankrike aldrig behövde säljas.

ANNONS

Striden om stenvillan i Tourettes Sur Loup ledde alltså till att Stefan Allbäck var försatt i konkurs under fjorton år. Under de åren har han inte kunnat äga de företag han företrätt. Han har istället varit anställd som försäljningschef, ekonomichef, marknadschef och inköpschef.

Det är i den egenskapen han, med egna ord, ägnat sig åt ”kundvårdande aktiviteter” så som att skicka ut presentkort till restaurangmiddagar åt bland andra kommunala tjänstemän.Eller, enligt Uppdrag granskning, skött sin hustrus företag på skattebetalarnas bekostnad med hjälp av mutade tjänstemän och saltade fakturor.

Den högst ansvariga för Stefan Allbäck Byggnads AB:s affärer är formellt företagets vd, Maj-Britt Allbäck. Vilken insikt hon haft om affärerna med kommunen och vilket ansvar hon bär är oklart. Varken Maj-Britt eller Stefan Allbäck har velat kommentera uppgifterna.

Enligt aktieägarförteckningen vid bolagsstämman 2009 ägde Maj-Britt (Mia) Allbäck 1 875 och Martin Larsson 625 aktier.

Bolaget omsatte nästan 50 miljoner kronor verksamhetsåret 2008 och hade 25 anställda.

ANNONS