Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Statsvetare: Medierna hjälpte SD

Sverigedemokraterna lyckades kapa åt sig rollen som vågmästare med hjälp av medierna och de övriga partierna. Så förklarar statsvetaren Marie Demker partiets stora framgång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det känns tungt, fruktansvärt tungt, sade integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) och fick medhåll av V-ledaren Lars Ohly som bittert beklagade att ett "rasistiskt och nazistinfluerat parti" tagit plats i riksdagen.

Sverigedemokraterna har gått från 2,9 procent i valet 2006 till 5,7 procent och därtill en avgörande vågmästarroll i riksdagen genom att ta väljare från alla läger enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

-Antagligen har man också mobiliserat en hel del väljare från soffan, säger Demker och listar tre faktorer bakom framgången: Medierna, partiets eget arbete och de andra partiernas trätande om hur SD ska behandlas.

Medierna bakom framgången

-Det sista halvåret har det varit en väldig exponering av dem i medierna. Trots att de är ett så förhållandevis litet parti har de fått en scen på vilken de har kunnat agera, säger Marie Demker.

SD har sedan förra valet satsat på sin interna organisation och insett vikten av disciplin, ordning och reda.

-De har också kanaliserat det partistöd de fick tillgång till genom framgångarna i kommunvalen 2006 till en slags valfond på nationell nivå, säger Marie Demker.

Sitt absolut starkaste stöd har SD i Skåne och Blekinge, där nära var tionde väljare lagt sin röst på partiet. I många kommuner är SD tredje största parti, till exempel i Sjöbo där SD fick 15,8 procent av riksdagsrösterna.

Har passerat tröskeln

En förklaring är att det finns andra politiska skiljelinjer i Skåne än i övriga Sverige. I stället för en vänster-högerskala finns en centrum-periferiorientering, enligt professor Demker.

-Det vill säga att det finns en motsättning mellan det centrala Sverige, Stockholm och 08:orna, och dem själva, säger hon och pekar på att det funnits flera sådana partier i Skåne.

Den andra förklaringen är en tröskeleffekt.

-Om tillräckligt många grannar och vänner har börjat rösta på Sverigedemokraterna så försvinner känslan av att det är något konstigt att rösta på ett litet parti som det skrivs mycket negativt om. Den tröskeln har man nu passerat i Skåne, säger Marie Demker.