Snart kan det bli förbjudet att röka på uteserveringar.
Snart kan det bli förbjudet att röka på uteserveringar.

Staten behandlar vuxna som barn

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot ett företag vars vinboxar är utformade som handväskor och röda hus. Detta då de anses strida mot alkohollagen. Med tanke på att de personer som köper alkohol är vuxna kan man fråga sig om lagen inte är väldigt hård. Vinboxarnas utforming är emellertid bara en av många saker som reglerasonödigthårt i Sverige.

I veckan släpptes Nanny State Index, som koordineras av European Policy Information Center. Det är ett index där EU-länderna rankas efter hur hårt de reglerar alkohol, mat och läsk, tobak och e-cigaretter. Av 28 länder hamnar Sverige på plats 5, vilket innebär att vi är det femte mest ofria landet enligt indexets definition.

ANNONS

Indexet släpptes första gången förra året och då hamnade Sverige på en andra plats. Att vi i år hamnar på en bättre position beror egentligen inte på att vi fått en mer liberal lagstiftning. Förvisso har e-cigaretterna avreglerats helt, men det skedde oavsiktligt och är något som regeringen ämnar åtgärda.

Nu utreds och förbereds ytterligare förbud på dessa områden. Det handlar bland annat om förbud mot rökning på uteserveringar av såväl vanliga cigaretter som e-cigaretter, och långtskridande regleringar kring hur snus- och cigarettpaket får se ut och kring hur alkohol- och tobaksprodukter får marknadsföras.

Var för sig kan flera av de regleringar vi har, och snart kommer att få, framstå som rätt så oförargliga. Men slår man ihop dem framträder bilden av enstat som inte respekterar vuxnas självbestämmande. Nog för att det är rimligt att ha en viss nivå av regleringar, men behöver nivån verkligen vara så hög som den är i Sverige?

I dag kan inte vuxna människor köpa alkoholhaltiga drycker på söndagar eller andra röda dagar, för att ta ett exempel på någotsom är omotiverat. En annanvälkommen förändringvore att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin och därmed också möjliggöra för en mer levande landsbygd.

Vad gäller rökning är det en sak att förbjuda den på allmänna platser, men varför inte låta restaurangägare själva bestämma över sina uteserveringar och huruvida det ska vara tillåtet där? Så länge cigaretter i sig inte totalförbjuds bör det vara upp till ägaren av marken att bestämma om rökning ska vara tillåten där.

ANNONS

Frågan borde engagera även den som själv inte röker eller dricker alkohol i någon stor utsträckning. Pudelns kärna är statens syn på vuxna människor och i hur stor utsträckning vi själva ska kunna välja hur vi vill leva våra liv. Den synen påverkar inte bara lagstiftningen i frågor som rör alkohol och tobak, utan återkommer även på andra områden; som till exempel uttag av föräldraförsäkring och valfrihet i välfärden. Nog för att valfrihet kan resultera i att manfattarett dåligt beslut, men det kan även de politiker som bestämmer göra.

ANNONS