Malin Finlöf och Cecilia Helsing från Stadstriennalen träffar Gabriel Nils Edvinsson och Liis Ring från Ljudverket utanför deras Ljudbibliotek i Fiskhamnen. Fotograf: Christoffer Rutström
Malin Finlöf och Cecilia Helsing från Stadstriennalen träffar Gabriel Nils Edvinsson och Liis Ring från Ljudverket utanför deras Ljudbibliotek i Fiskhamnen. Fotograf: Christoffer Rutström Bild: (c) Christoffer Rutstrom

Stadstriennalen bjuder på pandemianpassat jubileumsprogram

Göteborgs stora 400-årsfirande är framflyttat till år 2023, men det finns ändå en hel del att uppleva i sommar. Göteborgs Stadstriennals pandemianpassade jubileumsprogram bjuder till exempel på flera spännande punkter. Stadsvandringar och en fotoutställning i Hammarkullen är några av dem.

|

Stadstriennalen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och drivs av Stadsbyggnadskontoret. Tanken är att triennalen ska vara en kreativ plattform för att prata om stadsutveckling utan att vara knutet till ett särskilt projekt.

– Alla ska kunna delta: yrkesverksamma, akademin, näringsliv och den vanliga göteborgaren. Göteborg är inte bara är summan av husen, gatorna, torgen och parkerna. Det är allt som pågår emellan, säger Malin Finlöf, projektledare Göteborgs Stadstriennal.

Ett av Mona Husseins fotografier som kommer att vara med i utställningen Vi är här! i Hammarkullen. På bilden är Maryama Said.
Ett av Mona Husseins fotografier som kommer att vara med i utställningen Vi är här! i Hammarkullen. På bilden är Maryama Said.

Stadstriennalens huvudutställning och alla publika arrangemang, som till exempel konferenser och filmvisningar, flyttas till 2023. Men det blir trots allt ett program även i år. På Göteborgs officiella födelsedag 4 juni sänds Stadstriennalens invigning live från Rådhuset.

– Då släpps också Göteborgs nya arkitekturguide. Det blir en presentation av innehållet och samtal mellan två av bokens skribenter, Claes Caldenby och Vanja Larberg.

LÄNK: Här hittar du stadstriennalens program

Dagen efter är det vernissage i Hammarkullen för utomhusutställningen Vi är här! som även den sänds digitalt. Det finns all anledning att besöka stadsdelen under sommaren för att ta del av fotoutställningen om att växa upp i Hammarkullen, tycker Malin Finlöf.

Jens S. Jensen (1946–2015) fotade i stadsdelen i 40 år. I utställningen blandas hans bilder med foton av den unga fotografen Mona Hussein, som verkar i Hammarkullen nu.

– Det blir nio teman som alla på något sätt handlar om barn och unga. Utställningen visas hela sommaren på en slinga i Hammarkullens centrum, och unga från området guidar allmänheten, säger Cecilia Helsing, som drivit projektet från Stadstriennalens sida.

I juni, augusti och september anordnar Göteborgs Stadstriennal stadsvandringar med utgångspunkt i den nya arkitekturguiden. I september – under vecka 38 – avslutas triennalen med en vecka kring temat offentliga platser i samarbete med Röhsska museet. Det blir en hel del spännande föreläsningar att ta del av och den som vill kan boka in sig på en ljud-workshop.

– Det är Ljudverket som håller i den. De uppmärksammar stadens ljud och är en av fem vinnare i vår Open call – där vi sökte efter nya tankar och förslag. Till Röhsska kan man komma för att ta del av deras bibliotek av ljud. Det finns något väldigt spännande i det – vad vore Göteborg om vi inte hörde fiskmåsarnas skrik eller spårvagnarnas tjut, säger Malin Finlöf.

Göteborgs Stadstriennal

Stadstriennalen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till Göteborgs Stadstriennal kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och har återkommit var tredje år. Målet är att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och framtidens boenden, och att väcka intresse för stadsbyggnad hos medborgarna.

Stadstriennalen drivs av stadsbyggnadskontoret i bred samverkan med bland annat Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och institutioner, akademier, näringsliv och olika föreningar.