Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stabil lösning med frågetecken

Valet av Stefan Löfven borde borga för en mer stabil och konstruktiv opposition. Men hans partipolitiska erfarenhet är begränsad.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I dag faller täckelset officiellt från den nya socialdemokratiska ledarskapelsen. Men redan i går morse stod det klart att metallbasen Stefan Löfven tar över som ny partiledare. En utnämning som pikant nog bekräftades av hans mamma i en lokaltidning, och som tvingade ut Löfven till en kort presskonferens på eftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Socialdemokraterna tycks satsa på en paketlösning, där Sven-Erik Österberg "rehabiliteras" efter den kortvariga epoken Juholt och återinsätts som gruppledare i riksdagen. Det blir en stabil om än aningen gubbig lösning; både Löfven och Österberg är stadiga personer i kategorin 55+. Hur attraktiv den kombinationen blir för moderna och lättrörliga storstadsväljare återstår att se.

Efter den Juholtska villervallan har det varit just stabilitet och trygghet som prioriterats av partiledningen. I detta har också legat strävan att få partiledarfrågan avgjord så snabbt som möjligt. Socialdemokraterna har inte varit mogna den öppna process som under hösten praktiserats av Centern och Vänsterpartiet. Även om många inom partiet andas ut och applåderar att partiledaren är på plats ger det ändå Löfven en något svagare legitimitet från starten. Först vid partikongressen nästa år blir han formellt vald av medlemmarna.

Som Metallordförande har Löfven visat prov på både pragmatism och nytänkande, som när Metall under den ekonomiska krisen tecknade specialavtal för att klara jobben. Han förefaller politiskt placerad i mittfåran, har varit motståndare till avveckling av kärnkraften i förtid, är EU-positiv och sätter ekonomisk tillväxt samt ordning i statsfinanserna högt på dagordningen.

Samtidigt finns frågetecken. Löfven har vid sidan av VU ingen erfarenhet av partipolitiskt arbete. Han sitter inte i riksdagen, vilket är ett extra handikapp i nuvarande parlamentariska läge med en regering i minoritet. Han måste också kunna visa att han kan skilja på sin nya roll och sin gamla som LO-företrädare.

Göran Persson gav i SVT:s morgonsoffa i går den nye partiledaren två råd. Det första var: plugga, plugga. Svårigheten sitter i detaljerna. Det andra var: våga kompromissa. Bara den svage och osäkre vågar inte gå in i kompromisser, underströk Persson, och pekade på det enligt honom farliga läge som kan uppstå om Sverige ställer sig utanför europakten.

Just den frågan, som ju handlar om att bidra till stabilitet i Europas finanser – inte om något närmande till euron som sådan – har ju mycket olyckligt blossat upp samtidigt som den socialdemokratiska skutan seglat för fladdrande segel och utan någon vid rodret. Det återstår nu att se med vilken kraft Löfven kan gripa detta roder och vilken kurs han väljer. Europakten blir första testet.

GP 27/1 -11