Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Större tv-händelse än månlandningen

Räddningen i Chile lockar miljardpublik,

Chilenska medier beräknar att ungefär en miljard människor – alltså ungefär var sjunde person på jorden – följer räddningsoperationen via tv eller internet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är i så fall en större live-publik än både den första månpromenaden, i juli 1969, och prins Charles och lady Dianas bröllop i juli 1981.

Förutom direktsändningar i alla möjliga tv-kanaler och på internet lägger Chiles regering ut bilder från operationen på fotosidan Flickr:  www.flickr.com/photos/rescatemineros/.

ector Delgadillo Olguin i Göteborg väckte familjen redan före klockan fyra. Sedan satte de sig, han själv, hans hustru och de två barnen, framför tv:n och slog på den chilenska kanalen.
– Det var så speciellt och vi är så glada. Tårarna rann på våra kinder, säger han.
Hector Delgadillo Olguin är ordförande i chilenska föreningen i Göteborg med ett 60-tal medlemmar, där den äldste är 91 år.
– Det är nog många som satt framför tv:n den här morgonen, säger han.
De flesta av medlemmarna i Göteborg kommer från trakterna kring Valparaiso och Santiago, och Hector Delgadillo Olguin tror inte att någon är personlig bekant eller släkt med några av de räddade gruvarbetarna.
– Men vi har förstås följt det som hänt, tänk att sitta så länge under jord.
Nu blir det fest i Göteborg till gruvarbetarnas ära.
– Vår dansgrupp tränar på söndagar och vi ordnar nog någonting i samband med det. Det blir säkert tårta, säger Hector Delgadillo Olguin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.