Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stärkt barnskydd i vårbudgeten

Regeringen slår sista spiken i vuxencensurens kista i och med att Statens biografbyrå försvinner. I övrigt innehåller alliansens vårbudget inga större kulturnyheter.

- Det är en vårbudget, inte en budgetproposition. Och vi har nyligen lagt en särskild kulturproposition, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringens största kulturpolitiska reform är, enligt statsrådet, sänkningen av inkomstskatten.

- Två tredjedelar av kulturen betalas av användarna. Nu finns det mer pengar att satsa på kultur.

Den mest konkreta förändringen i kultursektorn är att Statens biografbyrå slås ihop med Medierådet, en kommitté som arbetar med barns och ungas mediesituation, och bildar en ny myndighet: Statens medieråd.

Den nya myndighetens uppdrag är att "skydda barn och ungdom från skadlig mediepåverkan". Den ska främst arbeta med att sprida kunskap,

- Medierådet har arbetat framgångsrikt för att få vuxna att förstå barns situation. Nu får de ett utökat uppdrag, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Därmed avskaffas också formellt filmcensuren för vuxna – en förändring som varit på gång länge.

- Gudskelov! Vi är snart det enda land som har kvar den. Det är ett omodernt och omöjligt system. Kristdemokraterna tvekade först men nu har vi fått med oss dem, säger kulturministern.

Åldersgränserna för biofilm – 7, 11 och 15 år – blir dock kvar. Det blir den nya myndigheten som fastställer dem.

Det drar ihop sig till val. Varför ska kulturvänner stödja alliansen?

- Vi vill stärka barn- och ungdomskulturen, kulturarvet och de kreativa näringarna. Vi har en arbetsgrupp som kommer att lägga fram konkreta förslag före sommaren.

Ni har fått kritik för att vara passiva i kulturpolitiken. Hur bemöter du det?

- Ja, det är det enda Pagrotsky säger. Han verkar själv vara varken särskilt påläst eller intresserad. De deltar inte i debatterna. Är det något parti som är passivt är det socialdemokraterna, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

GP har varit i kontakt med Socialdemokraternas kulturtalesman Leif Pagrotsky. Han avböjde att kommentera direkt och bad att få återkomma senare under torsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.