Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Städa för att få socialbidrag

I Folkpartiets Göteborg städar socialbidragstagare gator eller utför andra sysslor för att ha rätt till pengarna. Men förslaget kan strida mot lagen.

– Vi vill att människor ska känna sig behövda och få en chans. Därför vill vi införa en motprestation för att få socialbidrag i Göteborg, säger Helene Odenjung, gruppledare och kommunalråd för Folkpartiet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Modellen har testats i Landskrona. Friska och arbetsföra socialbidragstagare måste tacka ja till praktik eller annan sysselsättning för att ha rätt till försörjningsstöd. Men Landskrona har fått kritik av Socialstyrelsen och därefter backat om motprestation.

Trots det vill Helene Odenjung att Göteborg blir nästa kommun att tänja på lagen.

– I dag kan man kräva motprestation av personer upp till 25 år. Vi vill att det ska gälla alla friska som står till arbetsmarknadens förfogande, att de gör något för att få socialbidrag, till exempel vara en extra resurs i kommunen. Det kan handla om allt från att hjälpa gamla till att hålla rent på gator och torg. Det är inte brist på arbetsuppgifter precis. Jag kan tänka mig att de kommunala förvaltningarna kan lista vad som behöver göras.

Enligt socialtjänstlagen får man inte kräva motprestation för att få socialbidrag hur som helst.

– Det är något vi i Folkpartiet vill ändra på i socialtjänstlagen, men vi är otåliga och vill inte vänta i Göteborg. För mig är det här en viktig del för att bryta utanförskapet. Alla kan inte göra allt, men många kan bidra.

Vad säger dina allianskamrater i Göteborg om det här förslaget?

– Det vet jag inte, men jag tror inte att de har något emot det. De brukar gilla arbetslinjen.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för FP att driva lokalt?

– Skola, integration och äldreomsorg.

Du brukar påpeka att det finns flera brister i den göteborgska skolan.

– Generellt sett har vi en bra skola, men jag nöjer mig inte med det utan alla elever måste mötas med samma höga förväntningar och möta nya utmaningar hela tiden. Då måste de vara baserade på vad man själv har för förutsättningar, genom till exempel nationella prov, tidigare betyg och skriftlig information hem.

Men du är inte så förtjust i att elever sätter betyg på lärare.

– Nej det vill jag inte. Att man utvärderar undervisningen är helt självklart, det borde alla göra och det görs redan. Debatten som blev nu i Göteborg att alla elever ska sätta betyg på sina lärare och att det kan påverka lönen tycker jag är helt felvriden. Betyg är myndighetsutövning och det krävs utbildning för att sätta betyg.

Hur ska man fånga upp nyanlända äldre ungdomar som ska börja skolan i Göteborg?

– De flesta elever som kommer hit har gått i skolan. Då måste vi utgå från vad de kan istället för att titta på hur gamla de är och stoppa in dem i en klass där alla är lika gamla, alltså i första hand fokusera på att lära sig svenska snabbt. Många skolor jobbar med att ha åldersintegrerade klasser för nyanlända i de lägre åldrarna, men jag är lite förvånad över att man inte jobbar med den metoden för de lite äldre barnen.

Då det gäller förskolan vill du att arbetslösa och föräldralediga ska ha rätt till barnomsorg 30 timmar i veckan jämfört med 15 timmar idag.

– Många 15-timmarsbarn har inte behandlats bra i Göteborg. De stängs ute från aktiviteter och får inte vara kvar och äta med sina kompisar. Därför vill vi utöka tiden. Dessutom är det inte lätt att söka jobb och gå på intervjuer och samtidigt ta hand om barnen.

Göteborg är en delad stad. Hur vill du förändra det?

– Skolan är nyckeln. Att lära sig svenska är a och o för att komma in i samhället. Det är också en förutsättning för att kunna få jobb. Det tar nästan sju år för nyanlända att etablera sig i samhället och det är helt oacceptabelt. Vi har fortfarande en för omhändertagande attityd. Människor som är så driftiga och tar sig över halva jordklotet, att de sedan inte har förmåga att arbeta är ett jättekonstigt synsätt. Vi ska göra allt för att de ska få jobb.

Vem äter du helst lunch med av dina kolleger i kommunstyrelsen?

– Jag kan äta med alla, men äter oftast med Jonas Ransgård (M). Problemet är att jag är usel på att äta lunch överhuvudtaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.