Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SS12000 som gemensam standard för elevregister

För första gången uppmanar Skolverket användandet av en gemensam teknisk standard – SS12000:2020. Det är en standard som säkerställer att olika administrativa system kan fungera i samverkan och ge ett både säkert och effektivt utbyte av data.

Teknikstandarden SS12000 togs fram för att kommuner och leverantörer ska kunna använda en gemensam standard för att utbyta data från elevregister. Detta för att undvika att tid läggs på att hitta individuella lösningar så att kommuner och utbildningsförvaltningar istället kan fokusera på sitt uppdrag – undervisning och lärande.

– Det finns andra, internationella, alternativ till SS12000 på marknaden men de är inte utformade efter den svenska skolformen. SS12000:2020 är framtagen av leverantörer, kommuner och Skolverket för att passa vår svenska skolform. IST har varit en enorm kraft i arbetet med utformning och framtagning, och med officiell stöttning från Skolverket kommer SS12000:2020 att bli viktig, säger Carl Mowday, CTO på edtechbolaget IST.

Molnbaserat informationsnav

IST har alltså lång erfarenhet av den standard som Skolverket rekommenderar. Utöver att bolaget varit med att ta fram lösningen arbetar IST med en rad techprodukter anpassat för skolan. En av dessa är EduCloud, ett molnbaserat informationsnav som möjliggör en kontrollerad datahantering i skolans digitala ekosystem.

– IST ligger i framkant. Vi kan SS12000:2020 och har kommit mycket längre än andra. Nu ska vi fortsätta att briljera. Genom vår produkt EduCloud förenklas informationsutbytet i många av skolans processer och vi ger våra kunder full tillgång till sin egna data i SS12000:2020-format. Det gör det ännu enklare att dela skoldata med tjänsteleverantörer samtidigt som du har möjlighet till full kontroll med EduCloud+, säger Carl Mowday.

Möjliggör kontroll över informationsflöden

EduCloud skapar en struktur för den personuppgiftsansvariga, så att det är enkelt att få kontroll över data och informationsflöden. Vilket innebär att en kommun kan ta ett större ansvar och även anpassa dataflödet.

– Vårt arbete är att se till att informationen anländer på ett säkert sätt till den plats där kunden vill ha den, så att kunden får en tydlig överblick över sina informationsflöden. Utifrån det kan kunden besluta om flödet av personuppgifter och hur dessa ska behandlas. Vi som leverantör har en skyldighet att leverera en produkt som uppfyller kraven i dataskyddsförordningen, vilket standarden SS12000 bidrar till, säger Maria Wellmert, Privacy Manager på IST och fortsätter:

– Genom att ge alla våra kunder tillgång till all sin data i SS12000:2020-format vill vi bidra till smidigare processer och ett mer effektivt datautbyte inom skolans värld.

Vill du veta mer? Kontakta oss!