Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Spritbussarna fortsätter rulla trots kontroller

Intill återvinningsstationen i Klovsten i Kungsbacka lastar Milasin från Lerum av öl, vin och sprit efter resan med spritbussen till Burg i Tyskland. Två gånger i veckan gör han samma resa.

För två år sedan berättade GP om honom och andra som är engagerade i den organiserade brottsligheten med spritsmuggling från Tyskland och lönsam langning. Ett par gånger i veckan lastades hundratusentals liter alkohol över från en enda spritbuss till väntande bilar vid ett industriområde på Hisingen. GP avslöjade en omfattande organisation med langare som varje vecka försåg Västsverige med mer alkohol än systembolagets största affär.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett år senare fortsatte spritresorna med buss inför öppen ridå – och med polisens goda minne. Påtryckningar från justitieminister Beatrice Ask och rikspolischefen Bengt Svensson som ansåg att polisen i Västra Götaland hade resurser för att arbeta mot langningen från bussarna hjälpte inte.

För Milasin ändrades ingenting.

Affärerna har fortsatt som förut även om spritbussarna hittat nya ställen för påstigning och avlastning. Visst har det hänt att myndigheterna hittat Milasin vid kontroll av spritbussar.

Var tredje månad deltar försäkringskassan i Helsingborg i kontroller av personer som varit i Tyskland och köpt alkohol. Kontrollen görs i samarbete med tull och polis och rapporteras till försäkringskassan på orten där personen bor. Syftet med kontrollerna är att "störa organiserad brottslighet rörande försäljning av alkohol".

Milasin från Lerum tycks dock inte ha blivit särskild störd av de glesa kontrollerna.

Vid en kontroll i slutet på mars stoppades en spritbuss från Göteborg med 36 passagerare och två chaufförer i Helsingborg.

Sammanlagt hade hälften av passagerarna någon form av ersättning från försäkringskassan. De flesta av dem hade stoppats vid tidigare införselkontroller.

En av dem var Milasin från Lerum.

Enligt Försäkringskassan har han hel sjukersättning sedan många år. Försäkringskassan har fått in tre anonyma anmälningar om att mannen reser två dagar per vecka till Tyskland för att köpa alkohol som han sedan säljer.

Vi har sett honom flera gånger när han lastar av och på alkohol. Enligt GP:s källa har den 54-årige mannen de senaste två åren rest två gånger i veckan till den tyska staden Burg.

Han är en av personerna i den omfattande organisationen runt spritbussarna som tar emot beställningar från langare som inte själva åker med bussen. Beroende på hur stor beställning han får – det kan handla om så mycket som 50 lock öl, 24 bag-in-box och 36 flaskor vodka och whisky – anlitar han tre eller fyra personer, vars uppgift är att köpa alkoholen på plats i Tyskland och därefter ansvara för varsin alkoholranson för den händelse att det blir kontroll. För detta betalar Milasin 700 kronor, vilket motsvarar 35 kronor i timmen för den 20 timmars långa resan.

En annan för oss välkänd spritbussresenär som fanns med på bussen som stoppades i mars är en 61-årig kvinna från Göteborg som har hel sjukersättning sedan 1990-talet. Hon stoppades även i maj 2012 och januari 2013 då hon bland annat hade köpt 24 liter starksprit.

Bland passagerarna fanns också en Göteborgskvinna, född 1949 om vilken rapporteras: "Diagnos Astma, kronisk depression, energilös, isolerar sig periodvis, faller lätt i gråt. Klarar inte att gå ut utan maken och tar inga sociala kontakter. Kvinnans make är inte med på resan."

Vid varje kontroll är listan på bidragstagare bland smugglarna lång. Men att utredningar leder till att försäkringsersättningar dras in tillhör ovanligheten.

- Vi tittar på varför personerna har ersättning och vilken diagnos de har. Har de sjukpenning har de inte rätt att lämna landet utan godkännande, säger Dan Karnerfors, försäkringsutredare på Försäkringskassan i Göteborg.

Även om försäkringskassan vet att många förtidspensionärer gör regelbundna resor till Tyskland och har stora inkomster från spritförsäljning måste bevisen hålla i domstol.

- För det krävs mer omfattande kontroller av spritresenärerna, säger Dan Karnefors.

Fotnot: Milasin heter egentligen något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.