Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Springfloden | SVT, söndag

Kanske inte riktigt Bron-nivå, men Springfloden får fint betyg av Johanna Hagström, som spår att det här blir vårens tittarsuccé för SVT.

Drama

SVT, söndag

Regi: Niklas Ohlson, Mattias Ohlsson.

Med: Julia Ragnarsson, Kjell Bergqvist, Helena Bergström, Dag Malmberg m fl.

Visas: Söndagar 21.00 i SVT1, samt på SVT Play

När jag läste Cilla och Rolf Börjlinds bok Springfloden kändes den väldigt mycket som ett manus för film eller tv, vilket drog ner läsupplevelsen. Paret Börjlind har mängder av kriminalmanus i bagaget, däribland ett 20-tal Beck-filmer och tv-serierna Morden och Graven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I bokform blev de snabba klippen mellan många olika scener och berättartrådar alltför dominerande, jag fick ingen chans att engagera mig i bokens figurer. Nu, i en tio delar lång tv- serie, faller bitarna på plats.

Regissörerna jobbar med varma filter som skapar en känsla av febril mordsommar, fint kanaliserad genom Julia Ragnarssons rastlösa polisaspirant Olivia och Kjell Bergqvists före detta kriminalare Tom som nu lever som hemlös (man kan riktigt känna hur smutsen och svetten kliar på honom).

Läs också: GP var på inspelningsreportage - i Majorna

I boken smyger man med att de två småningom bildar ett omaka team för att försöka lösa ett gammalt mord. I trailrar inför tv-serien har man istället valt att vara öppna med upplägget, allt annat hade blivit löjligt (som att försöka få Kjell Bergqvist att framstå som en hemlös i mängden).

Visst finns det logiska luckor och som alltid i svenska tv-serier är det några skådespelare som spelar över och låter som om de står på teaterscenen. Dessutom har jag fortfarande svårt för inledningsscenen, som är densamma som i boken. Den är alltför skruvat sadistisk och hamnar i otakt med resten av historien, som är en elegant väv av människoöden som metodiskt dras närmare varandra.

Ragnarsson och Bergqvist är bra, men min personliga favorit är Anna Wallander i rollen som den hemlösa Vera, stark och skör på samma gång och helt självlysande i de scener som hon är med i.

Läs också: Dag Malmberg briljerade i Bron och är nu med i Springfloden

Håll även utkik efter Johan Widerberg i rollen som fixaren Minken, som dyker upp efter ett par avsnitt. Han balanserar sin figur perfekt på gränsen till överspel och blir en välbehövlig comic relief mitt i allt mörker med hemlösa offer och utsatta barn i tunga scener.

Det är ett stort plus att viktiga personer och nya berättartrådar introduceras i varje avsnitt en bra bit in i säsongen (jag har sett fem avsnitt). Det gör Springfloden till en serie som kräver visst engagemang hos tittaren.

Då blir du å andra sidan belönad med ett spännande och inte alltför övertydligt krimdrama, där den gemensamma nämnaren för alla rollfigurer är ensamheten, som ligger som en kall, blå ton under den sommarvarma ytan.