Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Bild: Jessica Gow/TT

Språkkunskaper ska krävas för medborgarskap

De som vill bli svenska medborgare ska kunna visa att de har kunskaper i både svenska och samhällskunskaper, enligt ett delbetänkande i en statlig utredning.

– Utgångspunkten är den att det finns grundläggande rättigheter i ett välfärdssamhälle. Men det finns också grundläggande skyldigheter, och det är att tillgodogöra sig de möjligheter som erbjuds och göra allt man kan för att komma in i det nya samhället, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på en pressträff i samband med att delbetänkandet överlämnades till regeringen.

Alla som ansöker om att bli medborgare ska göra ett särskilt prov, enligt utredningens förslag som är en del av januariavtalet. Provet ska bestå av en del i svenska och en del i samhällskunskap.

Äldre undantas

Kravet ska gälla alla mellan 16 och 66 år.

– Vi vet att det är svårare att lära sig språk när man blir äldre, och när det gäller barn så räknar vi med att om de söker om medborgarskap när de är under 16 år så har de gått i svensk skola, säger utredaren Mari Andersson.

Även äldre personer som har gått i svensk skola och som har ett godkända betyg i ämnena från årskurs nio, gymnasiet eller motsvarande kurser på komvux slipper göra proven.

– Många har även läst SFI på Komvux, och har man ett godkänt betyg från den högsta kursen på SFI så ska det duga som svenskkunskaper, säger Mari Andersson.

Även statslösa personer som är födda i Sverige och är under 21 år gamla, samt nordiska medborgare undantas reglerna.

Morgan Johansson säger att kraven är viktiga, inte minst för att underlätta för invandrare att komma in i samhället och få ett jobb.

– Det måste göras reformer som uppmuntrar till och ökar möjligheten att komma in i det svenska samhället, säger han.

Anordnas av universitet

Tanken är att proven ska beställas av Skolverket och arrangeras av statliga universitet och högskolor runt om i landet, på ett liknande sätt som högskoleprovet anordnas i dag. Proven föreslås även vara digitala, berättar Mari Andersson.

– Det känns helt omodernt med något helt annat. Vi tror dessutom att det är lättare att förhindra fusk om man har ett digitalt prov med frågor som kan slumpas fram.

Proven ska bekostas av den enskilde, och beräknas kosta ungefär 2 000 kronor för ett svenskprov respektive 500 kronor för ett samhällskunskapsprov.

Förslaget går nu ut på remiss.

– Det här är ett angeläget förslag och vi hoppas att det kan genomföras så fort som möjligt, säger Morgan Johansson.