Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sprängmedel hittat i OG:s lokal

Polisen har hittat betydande mängder sprängmedel och detonatorer i en industrilokal i Högsbo. Lokalen disponeras av medlemmar i Original Gangsters. Fastigheten är avspärrad och tekniker undersöker platsen.
Det var under en husrannsakan mot en lokal på Fältspatsgatan som polisen under fredagseftermiddagen hittade en låda med sprängmedel. Lådan innehöll ett flertal dynamitstavar med tillhörande detonatorer.

Strax efter klockan åtta på kvällen gjordes fler anmärkningsvärda fynd. Då hittades minst två meterlånga rör fyllda med sprängdeg. Den tekniska undersökningen av det senaste fyndet är ännu inte färdigt, men det rör sig om cirka ett halvt kilo sprängdeg per rör.

- Man hittar inte sådana här mängder särskilt ofta. Och kopplar man fyndet till personerna i kretsen runt omkring det, är det mycket anmärkningsvärt, säger Martin Fredman, jourhavande ordningskommisarie.

Enligt vad GP erfar letade polisen efter vapen i fastigheten, men man hade vid ingripandet inga indikationer på att där kunde finnas sprängmedel.
Den person som antogs förvara vapen i lokalen sitter just nu anhållen i ett ärende där Original Gangsters ledare Denho Acar redan sitter häktad. Den anhållne mannen har stark anknytning till Original Gangsters.

- Vi hade misstankar om brott som är kopplat till gängkriminalitet av allvarlig art. Det var därför vi gick in i lokalen, säger polisens presstalesman David Fagerberg.

Det ligger inga bostadshus i närheten, men polisen har ändå spärrat av ett stort säkerhetsområde runt lokalen. Ett stort antal poliser och tekniker är på plats.
Enligt uppgift från polisen är fyndet att betrakta som uppseendeväckande, och hade kunnat orsaka ordentlig skada.
- Säkerhetsavståndet till en 125-grams dynamitstav är 300 meter. En sådan räcker gladeligen till att spränga en bil all världens väg. Dessutom är detonatorerna mycket känsliga. De kan lösas ut till och med genom statisk elektricitet.

Tio företag är inrymda i lokalerna, men det finns ingen brottsmisstanke mot dessa företag. Lokalen där sprängmedlen hittades är inte registrerad på någon särskild verksamhet, men enligt Martin Fredman är det en garageliknande lokal där man bedrivit någon form av bilreparationer.

Personen som bedrivit verksamhet i lokalen och som nu sitter anhållen är dömd för flera grova brott tidigare. Enligt polisens bedömning har han goda kunskaper när det gäller sprängmedelshantering. Han var även involverad i en stor sprängmedelshärva i Länsmansgården 2001. Då fick flera fastigheter på Godvädersgatan utrymmas.
Original Gangsters har tidigare använt sig av sprängladdningar i sin kriminella verksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.