Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sportpartiet samarbetar med Alliansen

Det lokala Sportpartiet och allianspartierna ska arbeta ihop de kommande fyra åren. Tillsammans får de egen majoritet i Härrydas kommunfullmäktige.

– Det är ett riktigt samarbete där vi tar gemensamt ansvar för budgeten, säger Per Vorberg (M), med stor sannolikhet kommunstyrelsens blivande ordförande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sportpartiet bildades inför valet 2010 med fokus på att bygga fler idrottshallar för att barn och ungdomar skulle få en aktiv fritid. Då fick partiet ett mandat som nu har ökat till tre. Partiledaren Jan Inge Forsberg anser att den politiska inriktningen har breddats.

– Vi har många frågor där vi redan är överens med Alliansen, till exempel att vi värnar om ett bra företagsklimat och vikten av att hjälpa ungdomar ut i arbete.

Men ni har gått till val på att bygga en simhall?

– Först ska vi lösa grundfrågorna i kommunen, men en sporthall i Landvetter finns redan med i Alliansens budgetförslag för de kommande åren och vi kommer fortsätta jobba för en simhall. Vi kommer stödja Alliansens förslag samtidigt hoppas vi få stöd av dem i våra frågor.

Är Sportpartiet ett Alliansparti nu?

– Nej, men vi samarbetar med dem och har i stor utsträckning röstat med dem under fyra år.

Hur viktig är en simhall för Alliansen?

– Vi har partier som driver den frågan också. Men vi i Moderaterna ser inte att vi har någon finansiering, så det kommer inte att bli under den här mandatperioden. Däremot ska vi se över vilka förutsättningar det finns längre fram, säger Per Vorberg.

Efter Sverigedemokraternas valframgångar är det många kommuner i landet där varken Alliansen eller de rödgröna har mandat nog att styra utan hjälp av ett ytterligare parti. Förutom Kungsbacka och Öckerö där Alliansen har egen majoritet så är Härryda nu först ut bland Göteborgs kranskommuner att hitta en alternativ lösning.

– När Alliansen inte fick egen majoritet så valde vi det parti som låg oss närmast. Tidigare har det inte varit aktuellt men nu har vi kunnat välja ett bra lokalt parti att samarbeta med, säger Per Vorberg.

Socialdemokraternas Mats Werner är inte överraskad av det nya samarbetet.

– Nej, det kan jag inte säga. De står väl varandra rätt nära, men det är klart att man undrar vad det hela kostar för Alliansen.