Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sportlovet jobbigt för fattiga barn

Att sitta i klassrummet och inte ha något att berätta. Att vilja gå och bowla med de lediga kompisarna och inte ha råd. För många barn blir sportlovet en påminnelse om föräldrarnas brist på pengar.

– De skäms oerhört mycket av att prata om det här och de gör allt för att det inte ska märkas, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I stället för att åka på skidresa eller charter stannar många hemma och hittar på roliga aktiviteter. Men vissa barn har inte ens råd med det och en del vänder sig till Majblomman för att få ett litet bidrag.

Varje enskild aktivitet som barnen inte kan vara med på är inte ett problem, enligt Holm.

– Det är den samlade bilden som är det jobbiga, att alltid vara i marginalen och inte kunna dela upplevelser med kompisarna.

Fritidsgårdar i områden där människor har det sämre ställt har generellt fler besök än andra, enligt Håkan Karlsson, ansvarig för gårdarna i Norrköping.

– Dels ska man kunna ta ledigt, dels ska man ha råd att åka någonstans och det är inte alla förunnat. Vi försöker kompensera och hitta på utflykter till de som är hemma.

Lärarna kan göra det lättare för barnen efter sportlovet.

– Be inte eleverna att skriva en uppsats om vad de gjort. Hitta på en annan idé och låt alla få en chans att berätta något, säger Holm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.