Zlatanstatyn flyttas för att kunna repareras

Zlatanstatyn i Malmö har än en gång vandaliserats. Natten till söndag sågades statyn av längs ena fotknölen. Statyn forslas nu bort för att kunna repareras, men i dagsläget är tanken att ställa tillbaka den igen.

ANNONS

Någon gång under natten har statyn sågats av vid ena fotknölen och vält mot det staket som skulle skydda den. På huvudet satt en tröja med texten ”Sverige” i gul färg.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, men det finns ingen misstänkt eller gripen.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget i Malmö sågades natten till söndagen ner. Statyns båda ben är kapade och konstverket ligger ner på sidan.
Statyn av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget i Malmö sågades natten till söndagen ner. Statyns båda ben är kapade och konstverket ligger ner på sidan. Bild: Johan Nilsson/TT

Skickas till Stockholm?

På förmiddagen påbörjades arbetet med att frakta bort statyn bort för att kunna reparera den. Vad som händer med statyn därefter är oklart.

– Vi har inget annat beslut än att återställa statyn, säger Malin Tykesson, kommunikationschef på fritidsförvaltningen, till TT och menar att frågan om att eventuellt ställa statyn någon annanstans är ett politiskt beslut.

ANNONS

Frida Trollmyr, kulturkommunalråd i Malmö, skriver i ett sms till Sydsvenskan :

"Vi hade kanske kunnat göra mer för säkerheten men det måste ställas mot hur mycket skattemedel staden ska lägga på detta."

Trollmyr uppger vidare att medborgarinitiativet ”Skicka tillbaka Zlatans staty till Stockholm”, som stänger 25 februari, ska få ha sin gång och därefter beredas för politiskt beslut

"Innan dess gör vi inget", skriver hon till Sydsvenskan.

Ingen vakt

Helgens vandalisering av statyn är inte den första. Direkt efter att nyheten kom om att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i Stockholmsklubben Hammarby IF, hängde någon en toalettsits över statyns utsträckta arm.

Rasistiska slagord och dödshot har sedan skrivits på marken nedanför, och i mitten av december var det någon som sågade i statyns ben. Som svar har polisen uppfört ett provisoriskt staket runt fotbollsspelaren och kommunen har satt in vakter.

– Vi har haft ett säkerhetsupplägg med ett bolag som har ronderat på området under alla dygnets timmar, säger Malin Tykesson, och tillägger:

– Precis när det här har skett har det inte varit någon där, säger hon om nattens händelse.

Varför det inte har varit någon där är okänt.

Strax innan jul fick statyn näsan avsågad. I samband med det rapporterade Sveriges Radio att bevakningen av statyn dittills kostat Malmö kommun 21 000 kronor.

ANNONS
Det är inte första gången statyn blir vandaliserad.
Det är inte första gången statyn blir vandaliserad. Bild: Johan Nilsson/TT
Statyn har kapats vid fötterna.
Statyn har kapats vid fötterna. Bild: Johan Nilsson/TT

Våren 2015 tog Svenska fotbollförbundet initiativet att resa en staty över Zlatan Ibrahimovic. Skulptören och konstnären Peter Linde anlitades för uppdraget. Projektet blev offentligt på Fotbollsgalan i november 2016.

Skulpturen är totalt cirka 3,5 meter hög och är gjuten i brons, som blir guldskimrande. Statyn väger cirka 500 kilo.

Sockeln är i röd granit och väger cirka åtta ton.

Statyn sattes på plats i början av oktober.

ANNONS