Zlatan Ibrahimovic hyllade Qatar stort.
Zlatan Ibrahimovic hyllade Qatar stort. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Zlatan hyllas i Qatar: "Personligt intresse"

Qatar jublar efter Zlatan Ibrahimovics jättehyllning av landet.
Sportsidorna täcks med svenskens ord och den qatariska kanaljätten Bein Sport har vävt in gårdagens presskonferens under sina sändningar.
– Det är exakt den publicitet de vill ha, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

– De största fotbollsstjärnorna, förebilderna och influenserna ska helt okritiskt hylla landet och regimen, fortsätter han.

Ord och inga visor kom från Ibrahimovic under tisdagens presskonferens. Milan-anfallaren hyllade den kritiserade VM-arrangören Qatar och menade att allt var perfekt.

– Det var hur grymt som helst. Vi, jag och familjen, var där i två dagar. Organisationen: tio poäng. Upplevelsen: tio poäng. Matchen (finalen): tio poäng. Publiken: tio poäng. Maten: tio poäng. Resan: tio poäng. VM: tio poäng. Allt var tio poäng, sade han.

Qatars jubel

Det dröjde inte länge innan uttalandet nådde Qatar och Mellanöstern. Flera stora medier är tacksamma över "Ibras" hyllning och onsdagens sportsidor täcks med svenskens ord.

Sportsajten "Kooora", med närmare tre miljoner följare på Twitter är en av Mellanösterns största. De skriver att det var en oväntad, men välförtjänt hyllning.

Qatarägda mediejätten Bein Sport, vars vd Nasser Al-Khelaifi är samma person som styr franska storklubben Paris Saint-Germain där Ibrahimovic tillbringade fyra år, har plockat ut tisdagens presskonferens till sina nyhetssändningar.

"Har stor makt inom fotbollen"

Qatar har de senaste åren kritiserats för att de förbjuder homosexualitet, för korruptionen som kantade mästerskapet och för migrantarbetarnas tuffa situation. Med det sagt välkomnade man Zlatan Ibrahimovics kommentarer med öppnar armar.

– Det talades en del om bristande demokrati och migrantarbetarnas situation. Men det talades absolut ingenting om Qatars tidigare stöd till terrorgrupper. Hur de under 90-talet skyddade Khalid Sheikh Mohammed som var en av Usama Bin Ladins närmaste medhjälpare och som senare var delaktig i planeringen av terrorattentatet den 11 september. Det tror jag är en stor poäng för att försöka förstå VM i Qatar. De lyckades helt tvätta bort den här terrorstämpeln, säger Anders Persson och fortsätter:

– Zlatan är ett internationellt varumärke. Han har säkert ett personligt intresse av att ge stöd för människor från gulfen. Dessa människor har stor makt i fotbollen. Skulle han säga något kritiskt då kanske han sabbar sitt eget varumärke i den regionen.

"En annan standard i Sverige"

Persson utvecklar sedan sitt resonemang och menar att man i Sverige är mer kritisk än många andra länder.

– Jag håller med Zlatan om att det var ett fantastiskt VM. Bra mat med underbara människor. Frågan är om man ska förvänta sig att han även ska säga det kritiska? Det förväntar man sig i svensk kontext och då blir man besviken när han inte gör det. Vi har en annan standard här i Sverige. Jag är inte helt säker på att italienska journalister skulle säga samma sak om man hade suttit på Milans presskonferens.

– Det är exakt den publicitet Qatar vill ha, okritisk hyllning. Det här är exakt man vill få ut av sportswashing och mjukmakt. De största fotbollsstjärnorna, förebilderna och influenserna ska helt okritiskt hylla landet och regimen, fortsätter Anders Persson.