Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Zlatan har aldrig tvivlat på sig själv

Zlatan Ibrahimovic refererar ofta till dem.Barnen. Eller "kidsen", som han själv kallar dem.- Det är för dem jag spelar, säger han.
Han sägs vara väldigt familjekär och hålla fast vid de sina. "Antingen är du med oss, eller så är du emot oss", som USA:s president George W Bush har sagt. Zlatan verkar fundera i de banorna också och tale- sättet ger intryck av att fungera som ett slags hederskodex.
Efter att Zlatan hade bott och spelat ett tag i Italien hette det att journalisterna där är sååå professionella - i motsats till de svenska. Efter ligasegern för några veckor sedan vägrade Zlatan att svara på några frågor, gick förbi horden av italienska reportrar och sa:
- Ni snackar, jag spelar.
Han förklarar:
- Italien är speciellt. Alla var emot oss. Som presidenten sa: Alla ville slå oss, få oss urbalans, göra oss ofokuserade. Efter matchen vände det. Men varför ska vi snacka med dem efter matchen när de var emot oss innan?
Ja, det kan man kanske fråga sig.
Cirkus Zlatan hette en dokumentär om Zlatan som sändes i TV 3 häromveckan. Att det är en enorm cirkus runt landslagets största bollartist är ingen hemlighet. Under tiden i Juventus blev han exempelvis hämtad i ett privatplan efter varje landskamp för att han skulle hem till Turin så fort som möjligt.
Visserligen är de inte längre så sällsynta framträdandena i medierna noga regisserade av skosponsorn, men det finns vissa saker även i Zlatan Ibrahimovics liv som inte går att köpa för pengar.
Zlatans kärlek till fotboll. Zlatans kärlek till bilar och tv-spel (han har berättat för mig att han och den rumänske superstjärnan och tidigare lagkamraten Adrian Mutu kunde spela hela dagar). Eller Zlatans kärlek till barn.
Tidigare har han förklarat att han gärna vill ha fem-sex barn, men efter två söner (Maxilmilian 1,5 år och Vincent 3 månader) är han inte lika säker längre:
- Efter två tänker jag efter. Jag är den som busar med dem. Så allt bus kommer från mig, berättar Zlatan i dokumentären där han också avslöjar att han var med vid båda förlossningarna.
Skosponsorn har förstått Zlatans enorma popularitet bland barn och ungdomar. Det är ingen slump att han därför lanseras hårt i sammanhang, som vänder sig mot en ung publik, att han exempelvis har en inlett en Zlatan Camp som är en fotbollsskola som bygger på hur Zlatan ser på fotboll och som drar igång över hala landet i sommar. Han har själv varit med och tagit fram alla övningar och moment för att de ska bli så effektiva, och framförallt, så roliga som möjligt.
Varför gör du detta?
- Jag vill ge något tillbaka, hjälpa unga tjejer och killar som älskar fotboll att bli bättre. Det är väl det minsta jag kan göra, säger han till fotbollstidningen MATCH, där han i senaste numret också har skrivit ett meddelande till alla barn och ungdomar och som är publicerat på förstasidan:
"Tack alla unga läsare i MATCH, era hälsningar värmer och det är av er jag får min inspiration. MVH Zlatan"
Zlatan tar sig tid och skriver autografer. Den öppna träningen på Råsunda är slut och en hord av unga pojkar och flickor står och skriker. De svenska spelarna stannar till, sätter dit en namnteckning. En av dem är oändligt mycket mer populär än alla andra.
- Jag spelar för kidsen. Det är roligt att vara deras idol, säger Zlatan och ler det där karakteristiska leendet, som vore det hämtat från en serietidning, innan han fortsätter:
- Mitt råd till unga spelare som älskar fotboll är att så länge de är unga så ska de ha roligt på planen och tro på sig själva, träna varje dag så att man blir bättre. Att de ska njuta varje gång de rör en boll.
Zlatan njuter när han spelar fotboll. När han är med sin familj och busar med sina barn. När han kan slappna av, skingra tankarna och spela lite tv-spel. När han öppnar plånboken och köper en sprillans ny bil.
Det finns många bilhistorier om Zlatan. Han har åkt fast för fortkörning, han har backat mot en SVT-reporter, han har ägt fler bilar än de flesta människor har i ett helt liv.
Fast den kanske allra roligaste episoden härrör sig från första tiden i Ajax, sommaren 2001. Zlatan skulle snart fylla 20 år och han firade sitt kontrakt med den holländska klubben rejält. Norrmannen Andre Bergdölmo fanns redan i klubben och blev en sorts pappa för Zlatan. Han berättade i intervjuer att svensken gillade fina bilar - och Zlatan tyckte att norrmannen var för dålig på Playstation.
På bara några veckor hann Zlatan med att köpa sig själv både en Mercedes och en Ferrari - och hans mamma fick också en fabriksny Medcedes.
Andre Bergdölmo berättar i en DN-intervju att han försökte få Zlatan att lugna sig lite och inte slösa för mycket. Varpå Zlatan ska ha svarat:
- Lugn norrbagge, det kommer mera - mycket mera - pengar sedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.