Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Zlatan Ibrahimovic fick ta emot Jerringpriset.

Zlatan folkets val - Anja juryns

Idrottsgalans jury gillade familjen Pärson från Tärnaby. Men Anja går inte alls hem hos svenska folket. Därför vann Zlatan Ibrahimovic Jerringprisets omröstning.
Anja Pärson hade guldläge inför Idrottsgalan. 2007 var ett klent svenskt idrottsår - men den alpina drottningen från Tärnaby svarade i början av året för en helt makalös insats.
Vid VM på hemmaplan körde hon hem tre guld, ett silver och ett brons efter en alldeles sanslös uppvisning.
- Mitt liv var helt magiskt under de där dagarna och jag blir så lycklig när jag tänker tillbaka på det där VM:et, säger Anja.
Anja Pärson fick hämta två priser uppe på Globens scen. Dels bragdguldet som hon hade vetat om i drygt en månad, dels priset för årets idrottskvinna.
När Anja höll sitt tacktal grät både pappa Anders och mamma Madeleine. Och Anja själv hade svårt att hålla tillbaka tårarna.
- Jag saknar ord och vet egentligen inte vad jag ska säga - men jag är väldigt, väldigt glad över det här.
En stund tidigare hade Anja själv torkat tårar när pappa Anders tagit emot priset för årets ledare.
Varför Anja Pärson inte går hem i stugorna kan etnologer, varumärkesexperter och andra tvista om i evighet. Klart är i alla fall att hon inte möttes av särdeles mycket jubel i Globen heller. Till exempel väckte en prisutdelerska och pensionerad höjdhoppare som Kajsa Bergqvist mer känslor - för att inte tala om varje gång Charlotte Kalla av någon anledning zoomades in på storbildsskärmen.
Fast när Jerringpriset kom in på sluttampen och det kungjordes att Anja bara blev trea hördes faktiskt lite spridda burop från närvarande som tyckte att folket hade fel.
I stället blev det nu en fajt mellan Zlatan Ibrahimovic (som också blev bäste manlige idrottare) och Sanna Kallur. Och den vann Zlatan.
- Det var tungt att bara vara nominerad och det är overkligt att vinna. Detta känns väldigt stort. Det är ju svenska folket som har röstat, säger Interanfallaren, som också medger att även han blev lite förvånad över att tilldelas Jerringpriset:
- Ja, alltså ... vad har jag vunnit? Scudetton (italienska ligan)! De andra har ju vunnit VM-guld och sådant.
Först fotbollsgalan och priserna där, och nu detta. Gillar du galor?
- Ja, om man får pris ... Jag kommer att fortsätta att komma om det går bra för mig. Man börjar ju kunna det här nu.
Zlatan berättar att 2007 var ett fantastiskt år på många sätt, bland annat för att han då "fick sin första son" (fast lille Maximilian föddes redan 22 september 2006, om man ska vara petig).
- 2008 är ett viktigt år med ligaspel, Champions League och EM. Jag hoppas att jag fortsätter att utvecklas. Detta ser jag som ett bevis för att jag lyckades bra förra året.
Folkkära Sanna Kallur, som blev fyra i VM och som alltså inte fixade ett andra raka Jerringpris, verkar inte alltför besviken när hon säger:
- Zlatan har ju spelat som en Gud därnere i Italien!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.