Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Zlatan Ibrahimovic står sedan en månad tillbaka staty i Malmö.  Bild: Petter Arvidsson
Zlatan Ibrahimovic står sedan en månad tillbaka staty i Malmö. Bild: Petter Arvidsson

Mattias Balkander: Zlatan är alltid och endast kung i sitt eget land

Jag tror helt ärligt inte att Zlatan Ibrahimovic bryr sig om reaktionerna. I så fall hade han aldrig gått in i Hammarby. När det kommer till lojalitet är Zlatan alltid och endast kung i sitt eget land. Det är inte Malmö.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det händer att vi på GP-sporten skriver texter om huruvida Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson någon gång ska återvända till IFK Göteborg.

Varje gång beskeden från huvudpersonerna själva landar i ”inte nu, kanske senare” leder det till stor besvikelse bland supportrar.

Senast när Pontus Wernbloom i en intervju med Fotbollsmagasinet Offside uttryckte att det är farligt att bli nostalgisk och att ”försöka återskapa något precis som det var inte är särskilt utvecklande”.

Och dessförinnan när Gustav Svensson förlängde sitt avtal med Seattle Sounders i MLS efter att i våras i GP ha sagt ”utan att säga för mycket så lutar både mina och familjens tankar åt ett håll”.

Det hållet var Blåvitt.

Båda händelserna är stormar i vattenglas mot vad som nu utspelar sig i Malmö och Stadion med omnejd.

"Det är annorlunda den här gången"

På onsdagsmorgonen kablades nyheten ut om att Zlatan Ibrahimovic via AEG blir 25-procentig ägare av Hammarby Fotboll med målsättningen att bli Skandinaviens största fotbollsklubb.

I en intervju med Sportbladet hävdar huvudpersonen att det inte kommer påverka bilden av honom i Malmö, att folk klarar av att skilja på fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic och affärsmannen Zlatan Ibrahimovic. ”Jag vet att de inte kommer bli besvikna. Det jag har gjort för MFF kommer vara där för evigt”, säger Ibrahimovic där.

Genom åren har Zlatan Ibrahimovic lärt oss att hans emellanåt något oväntade vägval i efterhand inte sällan gett honom rätt.

Experter och allmänhet har slagits på fingrarna och ”Ibra” har nöjt kunnat konstatera att hans väg varit både den enda och den rätta.

Jag är rädd att det blir annorlunda den här gången.

Här syftar jag inte på Hammarbys möjligheter att bli bäst i Skandinavien, utan på hur bilden av Zlatan Ibrahimovic i hemstaden Malmö nu förändras i grunden.

I en skenande fotbollsvärld har vi lärt oss att allt går att köpa för pengar och att inget är heligt. I det perspektivet är onsdagens nyhet kanske ingen bomb.

Men Zlatan Ibrahimovic är Sveriges genom tiderna främste fotbollsspelare, Malmö FF den just nu mest framgångsrika och ekonomiskt starkaste klubben. Grunden till det lades med de pengar klubben tjänade vid Ibrahimovic övergång till Ajax 2001.

Profet i sin egen hemstad – men inte längre

För en dryg månad sedan restes en staty av Zlatan Ibrahimovic utanför Stadion i Malmö, som ett bevis på den kärlek som på avstånd omgärdat relationen mellan klubb och spelare.

Många i Malmö önskar i dag att placeringen varit en annan.

Något gick sönder i Malmö morgonen 27 november 2019.

Det är lurigt att bli profet i sin egen hemstad.

Zlatan Ibrahimovic lyckades med det.

Han har också lyckats med att bli uppskattad och älskad i Italiens tre största fotbollsklubbar, Juventus, Inter och Milan. Förklaringen till det har varit en oemotståndlig personlighet och unik förmåga att leda lag till framgång.

För sådana är vi ju alla – när resultaten är på plats blir vägen dit sekundär.

Det är en helt annan historia.