Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detroits Henrik Zetterberg stod för ett mål och en assist när han spelade sin tusende NHL-match.

Zetterberg hyllad målskytt i 1000:e matchen

Sista NHL-matchen i Joe Louis Arena, tusende matchen för Henrik Zetterberg. Detroit hyllade både hemmaarenan och lagkaptenen, och den sistnämnde tackade med att ligga bakom 4–1 segern mot New Jersey.

Rent resultatmässigt var matchen betydelselös för Detroit som för första gången på 25 år missar slutspelet. Känslomässigt betydde den mer.

För Henrik Zetterberg, Detroits lagkapten, innebar det den tusende NHL-matchen, samtliga i den rödvita tröjan. Inför matchen fick han ta emot publikens ovationer på isen tillsammans med hustrun Emma, sonen Love och pappa Göran.

- Det har gått så fort. När man kom till NHL så tänkte man att en del av killarna i laget var riktigt gamla. Och nu är det jag och "Nik" (lagkamraten Niklas Kronwall) som är de där killarna. Fossilen, säger Henrik Zetterberg till Detroit Free Press.

Uppvaktad av landsmän

På jumbotronen spelades höjdpunkter från karriären upp, blandat med videohälsningar från bland andra Daniel Alfredsson, Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström.

Zetterberg tackade för uppvaktningen genom att göra ett mål och en assist i 4–1-segern mot New Jersey. Framspelad av Gustav Nyquist (två assist i matchen) satte Zetterberg sitt 17:e mål för säsongen, inför en jublande hemmapublik.

- Jag har aldrig fått gåshud så många gånger under en ishockeymatch i hela mitt liv, säger Henrik Zetterberg.

Den varma stämningen hade ytterligare skäl: matchen var också ett avsked till Joe Louis Arena, där Red Wings spelat sina hemmamatcher sedan 1979. Nästa säsong kommer laget att hålla till i nybyggda Little Caesars Arena.

- Det var ett perfekt slut på en annars inte särskilt lyckad säsong, säger Henrik Zetterberg.

Sen NHL-debut

Svenske målvakten Magnus Hellberg fick samtidigt, efter fem år i Nordamerika, för första gången starta en NHL-match. 26-åringen vaktade målet för New York Rangers, som vilade ordinarie målvakten Henrik Lundqvist, i 3–2-segern mot Pittsburgh.

- Jag har väntat så länge på det här, och att få göra det ihop med "Henke"... jag har sett upp till honom sedan jag var liten och började med hockey, säger Hellberg till Aftonbladet.

New York Rangers är till skillnad från Detroit klart för slutspel och ställs där mot Montreal.