Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erkan Zengin pratar med medierna i samband med landslagsträningen.

Zengin kritisk mot kritiken

Erkan Zengin tycker att svenska medier rapporterar för kritiskt kring landslaget. Enligt landslagsyttern har kritik ingen plats alls i bevakningen.

Erkan Zengin har spelat i den turkiska högstaligan sedan 2009, då han lämnade allsvenskan och Hammarby.

Nu spelar EM-yttern i Trabzonspor – och åren i Turkiet verkar ha satt sina spår när det gäller Zengins syn på mediers bevakning.

Turkiet ligger på 151:a plats i 2016 års pressfrihetsindex (Sverige ligger åtta) och Reportrar utan gränser beskriver situationen i landet som "svår". Och där rapporteras det aldrig kritiskt kring landslagets spelare, berättade Zengin på landslagets pressträff i tisdags:

- Jag har inte sett en enda journalist som kritiserat en spelare i Turkiet. Inte en enda. Bara höjt, även om han varit dålig. Vad händer med den spelaren sedan? Han gör något riktigt bra för landet. Här är det tvärtom, sade Zengin då.

"Här jobbar man för landet"

Han sade också att "det är första gången jag ser ett land där medierna trycker ner spelare" och utspelet blev det stora samtalsämnet när Zengin mötte pressen före landslagsträningen på torsdagen.

Zengin fick bland annat frågan om han tycker att det borde finnas utrymme för kritik i rapporteringen kring landslaget:

- Jag tycker inte att det ska finnas i landslaget i alla fall. Inte när man representerar Sverige. Det är vad jag tycker. Sedan om det är klubblag, då är det en annan grej. Men här jobbar man för landet, liksom, svarade landslagsyttern.

"Det är okej"

Men han påtalade att han själv inte hade några problem med att träffa den svenska mediekåren:

- Jag gjorde media för två dagar sedan, nu gör jag det igen. Det är okej, jag gillar att vara här.

Inte heller högerbacken Mikael Lustig, till vardags i skotska Celtic, verkar överentusiastisk kring att prata med pressen i landslagssammanhang. Så här sade Lustig på pressträffen i tisdags:

- I Storbritannien är det väl en eller två spelare som har press per vecka och det är ingenting efter matcherna. Här i Sverige tycker jag att det är extremt mycket öppet, men tydligen inte tillräckligt mycket enligt medier. Ska jag vara ärlig så har jag det hellre som man har det där borta, man gör press kanske en gång i månaden. That's it, liksom.